search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:39
MENU CLOSE

«Μακεδονικά» πυρά από τη Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2050
06/12/2018
08.12.2018 04:00
pn2709koulis.jpg

Το «σκοπιανό» στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του Μητσοτάκη

Αντιπολίτευση μέσω Σκοπίων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τη Ν.Δ., η οποία επιχειρεί να ανεβάσει τον… υδράργυρο στο πολιτικό «θερμόμετρο» σηκώνοντας τους τόνους και πάλι για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η… πάσα που έδωσε ο Ζόραν Ζάεφ με τις αναφορές του στη «μακεδονική γλώσσα» (και παρά τη μετέπειτα αναδίπλωση του σκοπιανού πρωθυπουργού) μάλλον αποτέλεσε ιδανική… ασίστ για την Πειραιώς, η οποία φρόντισε να «υπενθυμίσει» ότι η «Μακεδονία» θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών.

Σε μια περίοδο που οι μαθητικές καταλήψεις φυλλορροούν (άλλωστε, η Ν.Δ. έχει ταχθεί κατά των κλειστών σχολείων) η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να επενδύει στο εθνικό θέμα που έτσι και αλλιώς βρίσκεται ακόμα στο γήπεδο της γειτονικής χώρας, μιας και η συνταγματική αναθεώρηση που θεωρείται προαπαιτούμενο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Βασική γραμμή της Ν.Δ. είναι ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ τη δικαιώνουν τόσο για τη στρατηγική που ακολούθησε, όσο και για τη σκληρή στάση και συνακόλουθα την κριτική που άσκησε (και συνεχίζει να ασκεί) στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που… έκλεισε μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες, μιας και θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή αναδύονται τα «αγκάθια» που αφορούν τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» ταυτότητα. Και με τα «αγκάθια» αυτά σε πρώτο πλάνο, η «γαλάζια» πλευρά προχωρά σε ασφυκτικό πρέσινγκ, επί της ουσίας προς την πλευρά του Ποταμιού και των ΑΝΕΛΛ, καλώντας να καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

 

Μήνυμα σε Ποτάμι – ΑΝΕΛΛ

«H Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του με αφορμή τις αναφορές Ζάεφ, σημειώνοντας πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να περιοριστεί το «εύρος της εθνικής ζημιάς: να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα όμως πως ήταν και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Ν.Δ. είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων» υποστήριξε ο Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις (News 24/7) έκανε λόγο για νέα πολιτικά δεδομένα και πως «κάθε βουλευτής θα πρέπει να τα προσμετρήσει αυτά τα νέα δεδομένα», απευθυνόμενη επί της ουσίας στους βουλευτές εκείνους του Ποταμιού και των ΑΝΕΛΛ που έχουν εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Αν δεν ψηφιστεί θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν ψηφιστεί την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν “ναι”. Οφείλουν όλοι να λάβουν υπ’ όψιν τις νέες παραμέτρους» τόνισε χαρακτηριστικά η «γαλάζια» εκπρόσωπος Τύπου, στέλνοντας το μήνυμα – κάλεσμα στους βουλευτές που σκέφτονται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.

 

«Το “ναι” να γίνει “όχι”»

Σχολιάζοντας μάλιστα τις εξελίξεις, «γαλάζιες» πηγές ανέφεραν πως «ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε “ναι” σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς». Βάζοντας στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό οι ίδιες πηγές καλούσαν τον πρωθυπουργό να «συνειδητοποιήσει επιτέλους» ότι «δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για τη χώρα: να μετατρέψει το “ναι” σε “όχι”, όπως μόνον εκείνος ξέρει».

 

«Θερμοκήπιο αλυτρωτισμού»

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του υποστήριξε: «επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες». Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» τομεάρχη «ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15