search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:17
MENU CLOSE

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο; «Μασκοφόροι βύθισαν βάρκα με 54 πρόσφυγες – Έτσι πνίγηκε το 4χρονο κοριτσάκι»

16.01.2019 14:55
Τι συμβαίνει στο Αιγαίο; «Μασκοφόροι βύθισαν βάρκα με 54 πρόσφυγες - Έτσι πνίγηκε το 4χρονο κοριτσάκι» - Media

 

Νέα τροπή στην υπόθεση του ναυαγίου βάρκας με πρόσφυγες ανοιχτά του Κουσάντασι, που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός 4χρονου κοριτσιού, δίνει καταγγελία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Πρόκειται για την Aegean Boat Report, που καταγγέλλει ότι ένα μικρό πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δύο μασκοφόροι προσπάθησε – και εν τέλει κατάφερε – να βυθίσει βάρκα που μετέφερε 54 πρόσφυγες. Πρόκειται για το ίδιο περιστατικό για το οποίο ο πατέρας της 4χρονης, ο Ιρακινός πρόσφυγας Mohammed Fadil, κατήγγειλε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι η βύθιση της βάρκας προήλθε όταν «άνδρες του ελληνικού λιμενικού» έδεσαν το πλοιάριο στο σκάφος τους και έκαναν κύκλους στη θάλασσα «προσπαθώντας να τους πνίξουν».

Η Aegean Boat Report αναφέρει ότι δεν επρόκειτο για στελέχη του λιμενικού αλλά για μασκοφόρους με μαύρες στολές. Σημειώνεται ότι σε μαυροφορεμένους μασκοφόρους, χωρίς διακριτικά, αποδίδονται συχνά βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο που περιλαμβάνουν από ξυλοδαρμούς μέχρι εικονικές εκτελέσεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι και υπό ποιο καθεστώς δρα αυτή η ομάδα που αναφέρεται τόσο συχνά σε καταγγελίες.

Η Aegean Boat Report περιγράφει το χρονικό της τραγωδίας:

Στις 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης μια βάρκα στην οποία επέβαιναν 54 πρόσφυγες -ανάμεσά τους 24 παιδιά- ξεκίνησε από το Κουσάντασι της Τουρκίας με προορισμό τη Σάμο. Κανένας από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο.

Στις 03:30, όπως αναφέρουν πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος σε τουρκικά ΜΜΕ, τους πλησίασε ένα μικρό σκάφος στο οποίο υπήρχαν δύο άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες, οι οποίοι τους ανάγκασαν να τους δώσουν το μπιτόνι βενζίνης που υπήρχε στη βάρκα και τους ρυμούλκησαν στις τουρκικές ακτές. Προσπάθησαν, επίσης, να χτυπήσουν το σκάφος για να το βυθίσουν.

Στις 03:40 η κατάσταση έγινε κρίσιμη καθώς η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά, επικράτησε πανικός και πρόσφυγες έπεφταν στο νερό. Τότε το σκάφος με τους κουκουλοφόρους απομακρύνθηκε από το σημείο με κατεύθυνση προς Σάμο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επιβαινόντων.

Στις 03:42 η βάρκα βυθίστηκε και ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 03:52 η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής αναφέρει ότι ελικόπτερο του ναυτικού εντοπίζει τη βάρκα.

Στις 04:20 φτάνει στην περιοχή το πρώτο σκάφος της τουρκικής ακτής και αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ένα ελικόπτερο και ακόμα δύο σκάφη. Το τετράχρονο κοριτσάκι ανασύρεται νεκρό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:17