search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:43
MENU CLOSE

Τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν δει την αύξηση στον κατώτατο μισθό

31.01.2019 14:59
Τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν δει την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Media

Για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, τις ενέργειες των εργοδοτών αλλά και τις επιλογές των εργαζομένων μίλησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Κανονικά, όπως εξηγεί, καλό είναι να γίνουν νέες συμβάσεις. Αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «όταν έχεις σύμβαση με τον κατώτατο μισθό, και υπάρχει υπουργική απόφαση που τον αλλάζει, ακόμα και να μην υπάρξει νέα σύμβαση, αν στο τέλος Φεβρουαρίου στο εκκαθαριστικό εμφανιστεί ο νέος μισθός, ο εργοδότης είναι καλυμμένος».

Εφόσον γίνει αυτό, οι εργαζόμενοι είναι καλυμμένοι ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν τους δώσει νέα σύμβαση.

Με την αλλαγή του νόμου, διευκρίνισε ο εργατολόγος, και ανεξάρτητα αν συναινέσει ή όχι ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τον κατώτατο μισθό.

Εάν ένας εργαζόμενος δεν δει την αύξηση που δικαιούται, με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψε προ ημερών η Έφη Αχτσιόγλου, αυτό που μπορεί να κάνει, λέει ο κ. Τσουκαλάς, είναι να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

«Εκτιμώ πως όποιος εργοδότης το κάνει (σ.σ να μην δώσει την αύξηση) είναι λάθος» προσέθεσε, «γιατί είναι δεδομένο πως ο εργαζόμενος θα δικαιωθεί από την επιθεώρηση εργασίας και ο εργοδότης θα φάει και πρόστιμο».

Το ύψος του προστίμου είναι απαγορευτικό, καθώς ανέρχεται σε 10.550 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, που θα εντοπιστεί να μην λαμβάνει από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ελάχιστο μισθό 650 ευρώ, ή ελάχιστο ημερομίσθιο ύψους 29,04 ευρώ.

Δηλαδή αν εντοπιστούν δύο εργαζόμενοι να υπομισθοδοτούνται, το πρόστιμο ανέρχεται σε 21.100 ευρώ, αν είναι τρείς οι εργαζόμενοι, το πρόστιμο φτάνει σε 31.650 ευρώ κ.ο.κ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:42