search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:21
MENU CLOSE

Αθέατες ιστορίες της καθημερινότητας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2058
31-1-2019
04.02.2019 04:00
sideris-dioudis.jpg

 

Παραδοξότητες της εσωτερικής ζωής που, ως παίγνια, παρακολουθούν ή, καλυτέρα, συμπληρώνουν την πραγματική μας ζωή, τον κόσμο μας και ταυτόχρονα μας απελευθερώνουν από τις δεσμεύσεις του εαυτού μας, από την κυριαρχία της κανονικότητας.

Σιδέρης Ντιούδης

Σχεδόν καθημερινές ιστορίες

Εκδόσεις: Αιώρα

Σελ.: 56

Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ένα κομψό τομίδιο μια συλλογή σύντομων λογοτεχνικών αποτυπωμάτων του Σιδέρη Ντιούδη. Ο συγγραφέας έχει εκδώσει ήδη δύο ποιητικές συλλογές. Στο τρίτο του βιβλίο με σύντομα πεζογραφήματα, επιχειρεί μια μικρή μετατόπιση από τον ποιητικό στον πεζογραφικό λόγο. Μικρή, καθώς η ποιητική ατμόσφαιρα αλλά και η δομή της αφήγησης παραπέμπουν ευθέως και αβίαστα στην ποιητική φόρμα ενώ το περιεχόμενο στηρίζεται περισσότερο στην ισορροπία των λέξεων παρά της εξιστόρησης.

Από την άλλη, βέβαια, πρόκειται για σύντομες εξιστορήσεις – θραύσματα του εξωτερικού και εσωτερικού κόσμου, ενίοτε αλλόκοτα μα πάρα πολύ συμβατά με την ύπαρξη. Ο Ντιούδης εξωτερικεύει ή και σωματοποιεί εσωτερικές σκέψεις ή ψυχολογικές καταστάσεις και ιχνογραφεί την ιδιωτικότητα της εσωτερικότητας. Ιδιαίτερες καταστάσεις του φαντασιακού μας κόσμου αποτυπώνονται με θαυμαστή λιτότητα και λεπτολόγα – πολυσήμαντη ακρίβεια. Έτσι, κάθε λέξη αποκτά ξεχωριστό βάρος, αλλά και ο συγγραφέας καθιστά το ίδιο το κείμενό του απαιτητικό καθώς αποστάζει πολύσημες εσωτερικές πραγματικότητες. Ταυτόχρονα, τα σύντομα αυτά κείμενα μπορούν να αναγνωστούν ως ποιητικά ψυχογραφήματα ή σύντομες τραγωδίες. Πρόκειται για φωτογραφικές αναπαραστάσεις αόρατων καταστάσεων με καφκικές αποκλίσεις, ενταγμένα μέσα στην ατομική ατμοσφαιρική ανθρώπινη εσωστρέφεια.  

Παραδοξότητες της εσωτερικής ζωής που ως παίγνια παρακολουθούν ή, καλυτέρα, συμπληρώνουν την πραγματική μας ζωή, τον κόσμο μας και ταυτόχρονα μας απελευθερώνουν από τις δεσμεύσεις του εαυτού μας, από την κυριαρχία της κανονικότητας. Ιστορίες που μερικές φορές μας θέτουν εκτός των ορίων μας, ώστε να μας κάνουν αγνώριστους στους ανυπόφορους εαυτούς μας. Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για μια σειρά συντόμων απελευθερωτικών αποτυπώσεων από τα στερεότυπα του βίου, έντονης διαφορετικότητας, μιας ξεχωριστής και αθέατης ανθρώπινης ποιητικής διαφυγής από το στενό κοστούμι της πραγματικότητας· ηρωικές έξοδοι από το καλούπι του εαυτού μας, αποδράσεις από τη μορφή και το περιεχόμενό μας…  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:20