search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:42
MENU CLOSE

Δ. Αβραμόπουλος: Κανείς δεν θα διαφεύγει με «μαύρο χρήμα» με την εφαρμογή των νέων κανόνων

12.02.2019 13:49
Αβραμόπουλος: Nα τερματιστούν oι έλεγχοι στα σύνορα των κρατών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν - Media

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής πρόσβασης στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες από τις αρχές επιβολής του νόμου, προς ικανοποίηση του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Το πλαίσιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εξασφαλίζει ότι με τα νέα μέτρα οι αστυνομικές αρχές θα αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή ερευνών, ενισχύοντας την απάντηση της ΕΕ στην τρομοκρατία και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα.

«Εάν θέλουμε να συλλάβουμε εγκληματίες και τρομοκράτες πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του παράνομου χρήματος. Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν σήμερα θα διασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες και την αποτελεσματικότερη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε κανένας εγκληματίας ή ύποπτος να μην μπορεί να διαφεύγει με χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (μαύρο χρήμα)», το σχόλιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες μπορούν να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσα σε λίγα λεπτά. Η πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες είναι συχνά αργή και δυσκίνητη, εμποδίζοντας τον ρόλο των αρχών να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες.

Συμπληρώνοντας το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα θα επιτρέπουν τα εξής:

Έγκαιρη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες: Οι αρχές επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (AROs) θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών εγκληματιών και ατόμων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η Europol θα έχει επίσης πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες,

Βελτίωση της συνεργασίας: Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, της Europol και των Μονάδων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FIUs),

Προστασία των προσωπικών δεδομένων: Οι αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν πρόσβαση σε περιορισμένες πληροφορίες και μόνο σχετικά με την ταυτότητα του κατόχου του τραπεζικού λογαριασμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας ή τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας την πλήρη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και κυρίως το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μόλις τεθεί σε ισχύ, τα κράτη μέλη θα έχουν 24 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41