search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:13
MENU CLOSE

Χάκερς «εμφάνισαν» σβάστικα σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας

19.02.2019 10:03
1oukrania-svastika-emporiko-kentro

Αναστάτωση προκλήθηκε στο εμπορικό κέντρο Gorodok Gallery στο Κίεβο, όταν ξαφνικά στις διαφημιστικές οθόνες της κεντρικής σκάλας του εμφανίστηκε μια σβάστικα.

Το γεγονός τράβηξε σε βίντεο η χρήστης του Facebook «Kristina Samharadze» και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο προσωπικό της προφίλ.

Σε αυτό ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει στα ουκρανικά: Μα δεν υπάρχουν φασίστες στην Ουκρανία [φωνάζει στην κόρη της να έρθει σε αυτή].

Το βίντεο αναπαρήγαγε στα social media ο  Έντουαρντ Ντολίνσκι, διευθυντής Ουκρανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέροντας στο λογαριασμό του στο faceboook, ότι λίγες ώρες μετά το συμβάν εκατοντάδες εθνικιστές παρέλασαν στο Κίεβο κρατώντας πυρσούς.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του εμπορικού κέντρου στο Facebook, η προβολή της σβάστικας στις οθόνες οφείλεται σε παραβίαση του συστήματός τους από χάκερ. Στην ίδια ανακοίνωση ζητά συγγνώμη από τους επισκέπτες για το περιστατικό, τονίζει πως η διοίκηση και οι υπάλληλοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν τέτοιες ενέργειες, ενώ αναζητούνται όσοι εμπλέκονται σε αυτή. Ανέφερε μάλιστα πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή εικόνας: facebook.com/TCGorodok

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ιστότοπος focus.ua, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), μαζί με την εισαγγελία του Κιέβου, ξεκίνησε έρευνα για ποινικές διαδικασίες για την τοποθέτηση ναζιστικών συμβόλων στο εμπορικό κέντρο. Σε ανακοίνωση της στο Facebook, η υπηρεσία Τύπου της SBU δήλωσε πως:

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας θα συνεχίσει να αντιδρά σκληρά σε τέτοιες εκδηλώσεις και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι διοργανωτές και οι δράστες αυτής της πρόκλησης θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

Πηγή εικόνας: facebook.com/SecurSerUkraine

Λίγες ημέρες αργότερα ο Ουκρανός πρέσβης στο Ισραήλ, Hennadii Nadolenko, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The Jerusalem Post, απέδωσε την επίθεση σε μιας μορφής «υβριδικό» πόλεμο πληροφοριών και προπαγάνδας από τη Ρωσική κυβέρνηση:

Θεωρούμε αυτό το εξωφρενικό περιστατικό με την επίθεση χάκερ στο εμπορικό κέντρο Gorodok Gallery ως μέρος ενός υβριδικού πολέμου πληροφοριών, τον οποίο η Ουκρανία αντιμετωπίζει από το 2014 και στον οποίο η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέτρα προπαγάνδας. Η χρήση ναζιστικών συμβόλων απαγορεύεται από την ουκρανική νομοθεσία. [σσ: αυτές οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν] για να πυροδοτήσουν διαθρησκευτικές διαμάχες. Η Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις λόγω φυλής, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30