29/03/2020 06:46:00

Ζυμώσεις για ευρωψηφοδέλτιο και συμμαχίες - Σύσκεψη Τσακαλώτου με 53 στο ΥΠΟΙΚ, εν όψει της ΠΓ το μεσημέρι

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda Δημήτρη Οικονόμου από την κυβέρνηση - Media

 

Τα ευρωψηφοδέλτια και οι συμμαχίες με τον χώρο της κεντροαριστεράς αναμένεται να συζητηθούν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας σήμερα στις 3 το μεσημέρι η οποία θα προετοιμάσει το πλαίσιο για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, (πιθανότατα) την Κυριακή.

Στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν και ονόματα υποψηφίων και να συζητηθούν και οι πιθανές υποψηφιότητες προσώπων που προέρχονται από την κεντροαριστερά και στόχος είναι να συμβολίσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι, γενικότερα η στρατηγική του Μαξίμου στο πεδίο των συμμαχιών έχει στόχο να υπογραμμίσει και να στείλει μήνυμα με βασικό αποδέκτη τη Χαριλάου Τρικούπη ότι

· η αναδιάταξη στην κεντροαριστερά γίνεται ηγεμονικά από τον ΣΥΡΙΖΑ

· ο φυσικός σύμμαχος για ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας είναι η αριστερά και όχι η νεοφιλελεύθερη δεξιά, εξ ου και προς τα εκεί κατευθύνονται ουκ ολίγοι εκ των πάλαι ποτέ υποστηρικτών ή ακόμη και των στελεχών του.

Βεβαίως η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται σε μια στιγμή όπου είναι ακόμη νωπή η δυσαρέσκεια για την υπουργοποίηση δύο στελεχών του ΚΙΝΑΛ, ενώ στο ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται να προωθούνται πρόσωπα προερχόμενα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη( ως επί το πλείστον αυτό εκπροσωπείται στην Πρωτοβουλία «Γέφυρα» που παρουσιάστηκε χθες), αλλά και προσώπων της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου παρόλο που ο ίδιος προς το παρόν τηρεί τις αποστάσεις του από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιλέγει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί του ενδεχομένου προεκλογικής συνεργασίας.

Στους 53 θεωρούν ότι το μονόπλευρο και άκριτο άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση «θολώνει» το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο γραμματέας του κόμματος έθεσε θέμα «φερεγγυότητας» των προσώπων που καλούνται να συμβολίσουν την προοδευτική προγραμματική σύγκλιση της αριστεράς με δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

 

Σύσκεψη Τσακαλώτου με στελέχη των 53 στο ΥΠΟΙΚ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην εσωκομματική τάση των 53 (οι υπουργοί, Χαρίτσης, Ξανθός, Γαβρόγλου, Φωτίου και στελέχη όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Χρήστος Μαντάς, κ.ά) μετείχαν χθες σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η εν λόγω «μάζωξη» κάθε άλλο παρά οικονομικό χρώμα φάνηκε να έχει, αντιθέτως ερμηνεύεται ως μία ζύμωση με εσωκομματικό χρώμα, εν όψει- καταρχάς- τη σημερινής συνεδρίασης της ΠΓ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο ότι πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με άλλα λόγια, δεν καταβλήθηκε ιδιαίτερα προσπάθεια να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα όπως άλλες φορές, αφού συσκέψεις ζύμωσης είθισται να γίνονται πριν τις συνεδριάσεις των οργάνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.