search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:48
MENU CLOSE

Ινδικό στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε στο Κασμίρ – Δυο νεκροί

27.02.2019 07:35
Ινδικό στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε στο Κασμίρ - Δυο νεκροί - Media

 

Tουλάχιστον δυο άτομα σκοτώθηκαν μετά από πτώση ινδικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Mi-17. Το ελικόπτερο που ανήκει στην ινδική πολεμική αεροπορία έπεσε στην πλευρά του Κασμίρ που είναι υπό τον έλεγχο της Ινδίας. Νωρίτερα είχε υπάρξει πληροφορία ότι η πακιστανική πλευρά κατέρριψε δυο αεροσκάφη της Ινδίας.

Χθες η ινδική αεροπορία έπληξε για πρώτη φορά από τον πόλεµο του 1971 θέσεις της ένοπλης οργάνωσης Τζαΐς ε Μοχάµεντ (JeM) στην πακιστανική πλευρά της γραµµής εκεχειρίας στο Κασµίρ (όπως αυτή προέκυψε από τον πόλεµο του 1947-1948). Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, η αεροπορία βοµβάρδισε τις εγκαταστάσεις ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης της οργάνωσης. Η κυβέρνηση της Ινδίας υποστηρίζει ότι µαχητές της Τζαΐς ε Μοχάµεντ προ ηµερών προχώρησαν σε βοµβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας 40 άνδρες των ινδικών δυνάµεων ασφαλείας.

Οι αεροπορικές επιδροµές εναντίον του στρατοπέδου της Τζαΐς ε Μοχάµεντ είναι οι πρώτες που πραγµατοποιεί η ινδική αεροπορία από τον πόλεµο του 1971 και αποτελούν ξεκάθαρη κλιµάκωση στις σχέσεις των δύο οπλισµένων µε πυρηνικά χωρών. Μπορεί οι επιδροµές να έγιναν δεκτές µε ενθουσιασµό και πανηγυρισµούς στην Ινδία, όµως προκάλεσαν την οργή της πακιστανικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού του Πακιστάν και θρύλου του κρίκετ Ιµράν Χαν. Στις δηλώσεις του για τις ινδικές επιδροµές ο Χαν τόνισε: «Οι ισχυρισµοί της Ινδίας ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τροµοκρατών είναι ιδιοτελείς, παράτολµοι και ψευδείς. Η πράξη αυτή έγινε για εσωτερική κατανάλωση σε ένα προεκλογικό κλίµα και θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Σηµειώνεται ότι σε δύο µήνες η Ινδία έχει βουλευτικές εκλογές.

Συνηθισµένο φαινόµενο

Αξίζει εδώ να σηµειωθεί ότι στην περιοχή του Κασµίρ οι αψιµαχίες µεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι συνηθισµένο εδώ και δεκαετίες. Τα περιστατικά ανταλλαγής βολών πυροβολικού και πυρών είναι συχνό φαινόµενο, που δεν απασχολεί πια τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης. Οι αεροπορικές επιδροµές και η παραδοχή ότι αυτές συνέβησαν όµως δεν είναι κάτι σύνηθες, και αποτελεί κλιµάκωση της έντασης µεταξύ των δύο χωρών που διαταράσσει τη µέχρι τώρα ισορροπία του τρόµου που επικρατεί στο Κασµίρ εδώ και δεκαετίες. Σύµφωνα µε αναφορές, χθες όλη την ηµέρα µαχητικά αεροσκάφη ακούγονταν να περνούν πάνω από τις πόλεις του ινδικού Κασµίρ, ενώ ισχυρές δυνάµεις είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη γραµµή εκεχειρίας και οι ανταλλαγές βολών πυροβολικού είχαν ενταθεί.

«Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο»

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχει χαρακτηρίσει το Κασµίρ «το πιο επικίνδυνο µέρος στον κόσµο» και µάλλον όχι άδικα. Η περιοχή του Κασµίρ βρίσκεται στους πρόποδες των Ιµαλαΐων και για τον έλεγχό της έχουν πραγµατοποιηθεί τρεις πόλεµοι από το 1947. Μέρος του Κασµίρ ελέγχει η Κίνα, ενώ η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή για δική τους, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι χωρισµένη στα δύο. Πιο συγκεκριµένα, για τον έλεγχο του Κασµίρ ο πρώτος πόλεµος του 1947-1948 έθεσε τα «σύνορα» -τη γραµµή εκεχειρίας- και µετά ακολούθησαν άλλοι δύο πόλεµοι για το Κασµίρ: ένας το 1965 και ένας το 1999.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, στην περιοχή που ελέγχεται από την Ινδία δρουν ένοπλες αντάρτικες οµάδες, µε την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν ότι τις στηρίζει. Μέχρι το 2016 σε αυτές τις οµάδες πολεµούσαν κυρίως Πακιστανοί και Αφγανοί, όµως µετά την κατάπνιξη ενός κύµατος διαδηλώσεων από τις δυνάµεις της Ινδίας, η πλειονότητα των ανταρτών είναι πλέον ντόπιοι.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:47