search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:01
MENU CLOSE

Πιο γέροι και πιο λίγοι – Δραματικές προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2063
7-3-2019
12.03.2019 04:00
Πιο γέροι και πιο λίγοι - Δραματικές προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας - Media

 

Δραματικές προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη της χώρας

Ενσωμάτωση μεταναστών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ / Οικονομικές ενισχύσεις προκρίνει η Ν.Δ.

 

Και γερνάμε και χανόμαστε, αφού οι προοπτικές εξέλιξης του πληθυσμού στην Ελλάδα δείχνουν πως στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας ο πληθυσμός της χώρας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2015 ήταν 10,9 εκατομμύρια, το 2035 σε απόλυτες τιμές θα επέλθει μείωση 1,4 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό. Επίσης το 2050 ο πληθυσμός θα κυμανθεί από 10 έως 8,3 εκατομμύρια και, κατά συνέπεια, η μείωση θα είναι έως και 2,5 εκατομμύρια σε σχέση με το 2015.

Την ίδια ώρα, όμως, έρχονται τα επόμενα χρόνια σημαντικές αλλαγές και στην ηλικιακή δομή. Το 2035 αναμένεται πως το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό (20,9% και 2,8% αντίστοιχα το 2015) θα κυμανθεί από 27,9% έως 27,7% για τους άνω των 65 ετών και 4,1% έως 4,5% για τους άνω των 85 ετών. Τα ποσοστά των νέων θα κυμανθούν από 11% έως 12,4% για τους 0 έως 14 ετών και 15,8% έως 14,2% για τους 0 έως 18 ετών.

Το 2050 το ποσοστό των άνω των 65 ετών και των άνω των 85 ετών στον συνολικό πληθυσμό αναμένεται να κυμανθεί από 33,1% έως 30,3% για τους άνω των 65 ετών και 6,5% έως 4,9% για τους άνω των 85 ετών. Την ίδια χρονιά το ποσοστό των νέων από 0 έως 14 ετών αναμένεται να κυμανθεί από 14,8% έως 12%. Για τους νέους 0 έως 18 ετών θα είναι 19% έως 15,4%.

Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική δημογραφική εικόνα έπαιξε και η κρίση του 2010. Το κύμα φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό αλλά και αρκετών μόνιμα διαμενόντων μεταναστών μετέτρεψε το μεταναστευτικό ισοζύγιο σε αρνητικό, παρά την εισροή προσφύγων. Πέραν του απλού συμπεράσματος, όμως, ότι ως χώρα… χανόμαστε, εδώ τίθεται και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, καθώς τινάζονται στον αέρα τα όποια θεμέλια υπάρχουν έως τώρα.

Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο, εκτός των άλλων, και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος Υγείας. Οι συντάξεις και οι παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων θα καλύπτονται από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται από ένα διαρκώς μειούμενο αριθμό εργαζομένων.

Εξάλλου, χάνοντας τη νεανικότητά του, ένας πληθυσμός υστερεί σημαντικά στην έρευνα και την καινοτομία, τομείς καθοριστικούς για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η επιστημονική έκθεση που έχει περιληφθεί στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι, εκτός από τα μέτρα για την ανακοπή των πτωτικών τάσεων της γονιμότητας, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε ο πληθυσμός μας να γηράσκει σε καλή υγεία, παραμένοντας οικονομικά και κοινωνικά δραστήριος και παραγωγικός. Η «υγιής γήρανση» αποτελεί, επομένως, ένα αντίδοτο στη δημογραφική γήρανση αναδεικνύοντας την αξία των ηλικιωμένων στην κοινωνία, επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο τους και ενισχύοντας τους διαγενεακούς δεσμούς.

Απολογισμός Τσίπρα

Με αφορμή το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό τα δύο μεγάλα κόμματα προχώρησαν, εν όψει και εκλογών, σε εξαγγελία μέτρων και παροχών υποσχόμενα να αντιμετωπίσουν το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Τσίπρας και Μητσοτάκης κονταροχτυπήθηκαν στο πεδίο της Βουλής και ανέπτυξαν προτάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση – από την πρώτη στιγμή – αξιολόγησε το δημογραφικό ως εθνικό στόχο.

● «Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ’ όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» επισήμανε και πρόσθεσε ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά εννέα μονάδες σε σχέση με την «οδυνηρή στιγμή του 2014».

● «Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους τους τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας».

● «Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε την ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών» συμπλήρωσε.

Η ανατροπή της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων δεν πρέπει να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας, χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών.

«Γι’ αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε τρεις απολύτως κομβικούς άξονες μιας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε.

Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μια ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής αυτού του φαινομένου και συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού». Όπως υποστήριξε, χωρίς την αποκατάσταση της εργασίας, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι αίολος και αμφίβολος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών, δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μιας γενιάς».

Εν συνεχεία στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρημάτων» σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

Και, τέλος, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 ευρώ άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα “φιλοδώρημα”, γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε» πρόσθεσε σημειώνοντας: «Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Τα βέλη προς τον Μητσοτάκη αφορούσαν την παροχή επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, το οποίο είχε εξαγγείλει στο 12ο συνέδριο της Ν.Δ. τον Δεκέμβριο. Τότε είχε θελήσει να αναδείξει το κοινωνικό προφίλ του κόμματός του και είχε θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημογραφικού στο συνέδριο εξαγγέλλοντας μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των νέων γονέων και τη στήριξη ειδικά των εργαζόμενων μητέρων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:00