24/01/2020 15:18:08
30.3.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2066 στις 28-3-2019

ΚΚΕ: «Εκβιαστική λογική»

Αιχμηρό ΚΚΕ: Τρεις γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα - Media

 

Η κυβερνητική ρύθμιση για την πρώτη κατοικία ορθώνει μια σειρά από εμπόδια σε λαϊκές οικογένειες, λέει το ΚΚΕ

Για ακόμη έναν κρίκο σε μια αλυσίδα κυβερνητικών ρυθμίσεων σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών κάνει λόγο το ΚΚΕ για την τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά την πρώτη κατοικία. Τονίζει μάλιστα πως η κυβέρνηση από κοινού με τους τραπεζικούς ομίλους αντικαθιστούν κι αυτή την ελάχιστη δικαστική προστασία του Νόμου Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που έτσι κι αλλιώς δεν προσέφερε ουσιαστική και γενικευμένη προστασία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, θέτοντας ακόμα χειρότερους όρους.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η εκβιαστική λογική που διέπει το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - τραπεζών είναι απλή: Ή εντάσσεσαι στη ρύθμιση και πληρώνεις τις δόσεις, που εγκρίνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για λογαριασμό των τραπεζών, ή αλλιώς το σπίτι σου μπαίνει στον πλειστηριασμό. Στόχος είναι να εξαναγκαστούν οι δανειολήπτες να αποπληρώνουν το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι των χρεών τους στις τράπεζες».

Όπως αναφέρει ο Περισσός, «το νομοσχέδιο προσθέτει μια σειρά νέες προϋποθέσεις-κόφτες στις ήδη υπάρχουσες, για να ενταχθεί ένα υπερχρεωμένο λαϊκό νοικοκυριό σε ρύθμιση εξόφλησης “κόκκινων” δανείων. Με αυτό τον τρόπο ορθώνει μια σειρά εμπόδια σε λαϊκές οικογένειες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, για να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό. Και αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής και συνεργάσιμος και με αιματηρές οικονομίες θα εξοφλεί τις δόσεις».

Το ΚΚΕ τονίζει πως «ταυτόχρονα, προστίθενται μια σειρά όροι που είτε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αποκλείονται από ρύθμιση, αφήνοντάς τα έρμαια των εκβιασμών και των πλειστηριασμών, είτε απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αναίρεση ή αλλαγή της ρύθμισης λόγω αλλαγής της οικονομικής τους κατάστασης. Η διάρκεια εφαρμογής του νόμου θα είναι μόνο για το 2019, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζει να δημιουργήσει νέο πλαίσιο με ακόμα χειρότερους όρους» και υπογραμμίζει: «Η επιδότηση των δόσεων από το δημόσιο αποτελεί στην πραγματικότητα μια έμμεση κρατική επιδότηση προς τους τραπεζικούς ομίλους, εξασφαλίζοντας συνολικά στις τράπεζες σημαντικά ποσά και κέρδη, για όσα χρόνια θα διαρκούν οι ρυθμίσεις».

Από την πλευρά του ο Περισσός δηλώνει πως επιμένει «στην ανάγκη άμεσης απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί, και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, ως απάντησης στα σχέδια του τραπεζικού κεφαλαίου για να αξιοποιήσει τους πλειστηριασμούς ως μοχλό πίεσης προς τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Με σύνθημα “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” οι εργαζόμενοι να αποτρέψουν τους 100.000 πλειστηριασμούς που υπολογίζονται να γίνουν το επόμενο διάστημα» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Μάλιστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε την Τετάρτη τροπολογία με θέμα «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας». Η τροπολογία του ΚΚΕ εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση, στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.