12/07/2020 22:36:17

Για πρώτη φορά Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για πρώτη φορά Έλληνας πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Media

 

Ο καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και έγινε ο πρώτος Έλληνας νομικός που εκλέγεται στο ανώτερο αξίωμα του θεσμού αυτού, που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια.

Ο κ. Σισιλιάνος ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017. Η θητεία του ως Προέδρου του Δικαστηρίου ξεκινάει στις 5 Μαΐου 2019.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΔΔΑ είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη.

Έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κλπ.
 
Ανακοινώνοντας την εκλογή του κ. Σισιλιάνου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Στέλιος Περράκης τόνισε ότι «η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων ανακοινώνει με ξεχωριστή χαρά, ικανοποίηση και περηφάνια την πανάξια εκλογή —πριν από λίγο στο Στρασβούργο— του αγαπητού φίλου, συναδέλφου και μέλους μας, καθηγητή Αλέξανδρου-Λίνου Σισιλιάνου, δικαστή μας, στο αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του κορυφαίου στον κόσμο δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρόκειται για την πρώτη εκλογή Έλληνα δικαστή στη θέση αυτή».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.