search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:31
MENU CLOSE

Αυξημένα κατά 37% τα τουριστικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους

21.05.2019 09:12
Λουκέτο σε νησιωτικές σχολικές μονάδες χωρίς κρούσματα κορωνοϊού - Media

 

Κατά 470 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους αγγίζοντας τα 3,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την επιδείνωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντιθέτως βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε το Ισοζύγιο Υπηρεσιών καθώς οι εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσίασαν αύξηση κατά 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης τόσο στο ισοζύγιο καυσίμων όσο και σε εκείνο των λοιπών αγαθών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν μόνο κατά 1,0% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τρέχουσες τιμές (5,7% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 6,0% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% και 37,2%, αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μεταβολή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από πλεονασματικό σε ελλειμματικό.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, και ειδικότερα στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 774 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις τους κατά 83 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 933 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 5,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28