search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:35
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος διάδοχος της Μέι – Πιο πιθανό ένα «σκληρό» Brexit μετά την παραίτηση

24.05.2019 09:17
Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος διάδοχος της Μέι - Πιο πιθανό ένα «σκληρό» Brexit μετά την παραίτηση - Media

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και ότι σκοπεύει το επόμενο διάστημα να αναφερθεί επίσημα στην υποψηφιότητά του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, πριν ανακοινώσει την αποχώρησή της, και το τελευταίο διάστημα είχε συχνές συναντήσεις μαζί της, κυρίως για να της μεταφέρει το αίτημα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να ορίσει την ημερομηνία της παραίτησής της. Ήταν ο επικεφαλής των ιδιαίτερα τεταμένων συναντήσεων που είχε η Επιτροπή τις τελευταίες μέρες γύρω από το εάν θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί του κόμματος, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα δεύτερης πρότασης μομφής κατά της Τερέζα Μέι, που θα την εξαναγκάσει σε παραίτηση.

«Πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής 1922 για να υπάρξει μία δίκαιη και διαφανής εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο Μπράντι, καθώς ο ρόλος του θα ήταν, ως πρόεδρος της Επιτροπής, να συντονίσει την διαδικασία της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις.

Μία ακόμη επιβεβαίωση υποψηφιότητας για την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, ήρθε σήμερα, πριν ακόμη κρυώσει το νέο της παραίτησής της, από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Μιλώντας σε τοπική εφημερίδα στην εκλογική του περιφέρεια, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ένα τοπικό φεστιβάλ, είπε ότι σκοπεύει «να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την κατάλληλη στιγμή».

Παρελθόν η Μέι 

Ανακοινώνοντας τη παραίτησή της από την ηγεσία των Τόρις, η πρωθυπουργός τηες Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα είναι γι΄αυτήν πάντοτε πηγή μεγάλης λύπης το ότι δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει το Brexit.

«Εκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω του βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία…δυστυχώς δεν το κατάφερα», είπε με σπασμένη από την συγκίνηση φωνή.

«Ηταν η μεγαλύτερη τιμή στην ζωή μου που υπήρξα η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», πρόσθεσε.

Η Τερέζα Μέι παραιτείται από τη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, 7 Ιουνίου και την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα αρχίσει η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη των Τόρις.

Η Τερέζα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός κατά την μεταβατική περίοδο και κατά συνέπεια ο εκπρόσωπός της ακριβολογούσε ανακοινώνοντας χθες ότι η Μέι «ανυπομονεί» να υποδεχθεί ως πρωθυπουργός τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του Ιουνίου.

“Αξιοπρεπής η ομιλία Μέι”

Αξιοπρεπή χαρακτήρισε την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στην οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της, η πλειοψηφία των στελεχών του Συντηρητικού κόμματος, ακόμη και οι υποψήφιοι για την διαδοχή της, κάποιοι από τους οποίους, αν και είχαν πολεμήσει έντονα την πολιτική της σε ό,τι αφορά το Brexit, εμφανίστηκαν τώρα στα μηνύματά τους περισσότερο κατευναστικοί.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, με μήνυμά του στο twitter δήλωσε: «Ισχυρή και γενναία ομιλία από μία πρωθυπουργό που οδηγήθηκε από το καθήκον. Η Τερέζα έχει δίκιο στο ότι ο συμβιβασμός δεν είναι κακή λέξη και θα πρέπει να την ευχαριστήσουμε εκ μέρους της χώρας για τις ακούραστες προσπάθειες. Ξέρω πόσο οδυνηρό είναι να δεχτείς ότι τελείωσε ο χρόνος και απαιτείται ένας νέος ηγέτης. Πήρε τη σωστή απόφαση και ελπίζω το πνεύμα του συμβιβασμού να συνεχιστεί».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους επικρατέστερους στην κούρσα της διαδοχής, ο Μπόρις Τζόνσον, ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για «τις στωικές υπηρεσίες της προς την χώρα και το Συντηρητικό κόμμα» και είπε ότι τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσουμε τις προτροπές της για ενότητα και υλοποίηση του Brexit.

Ο επίσης αναμενόμενος υποψήφιος, πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι, αξιοπρεπής όπως πάντα, έδειξε την ακεραιότητά της και ότι «παραμένει αφοσιωμένη δημόσια λειτουργός, πατριώτης και πιστή Συντηρητικός». Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ είπε ότι η πρωθυπουργός αξίζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του Brexit ήταν πάντα ένα μεγάλο καθήκον, το οποίο καθημερινά αντιμετώπιζε με θάρρος.

Η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης ‘Αντρεα Λίντσομ χαρακτήρισε αξιοπρεπή την ομιλία της πρωθυπουργού, λέγοντας πως απεικόνισε την πλήρη δέσμευσή της στην χώρα και στο καθήκον.

Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις ERG Τζέικομπ Ρις Μογκ χαρακτηρίζει την πρωθυπουργό ως «αναμφισβήτητα άνθρωπο του καθήκοντος», ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας, ο Στιβ Μπέικερ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «θλιβερή αλλά αναγκαία».

Ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε φόβους ότι ο αγώνας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα επιδεινώσει το κλίμα για τις επενδύσεις. «Η Βρετανία πληρώνει ήδη το τίμημα ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε πόλεμο για το Brexit», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, ο ‘Ανταμ Μάρσαλ. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία της διαδοχής θα πρέπει να είναι γρήγορη και να χαρακτηρίζεται από ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο, ενώ πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ο νέος πρωθυπουργός να εργαστεί για μία συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ.

Μπόρις Τζόνσον: Ετοιμαζόμαστε για Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, εάν θέλει να διαπραγματευθεί μια κατάλληλη συμφωνία εξόδου, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός βουλευτής Μπόρις Τζόνσον που συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που τρέφουν ελπίδες για την πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς», δήλωσε ο Τζόνσον σε οικονομικό συνέδριο στην Ελβετία.

«Ο τρόπος για να έχουμε μια καλή συμφωνία είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας», δήλωσε ο Τζόνσον, επιφανής ηγέτης της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην υπουργός Εξωτερικών που έχει δηλώσει ότι θέλει να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ως επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για συντεταγμένο Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Λονδίνο προς την κατεύθυνση ενός συντεταγμένου Brexit.

“Ανέκαθεν εργαζόμουν πολύ καλά με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό”, είπε η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόναχο. “Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντική μετάβαση και ανεξάρτητα του τι συμβαίνει τώρα στη Βρετανία, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί μια καλή εταιρική σχέση, μια συντεταγμένη έξοδος και μια καλή συνεργασία”, πρόσθεσε.

Σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε από τον εκπρόσωπό της στο Twitter, η Μέρκελ τονίζει επίσης ότι “σέβεται” την απόφαση της Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και χαιρέτισε “την καλή συνεργασία τους” κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, μετά το δημοψήφισμα του 2016 με το οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν, με οριακή πλειοψηφία, υπέρ του Brexit.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15