search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:11
MENU CLOSE

Ισραήλ: Στον… μωσαϊκό νόμο θέλει να επιστρέψει βουλευτής

03.06.2019 18:10
Ισραήλ: Στον... μωσαϊκό νόμο θέλει να επιστρέψει βουλευτής - Media
 
O Ισραηλινός βουλευτής Μπετζαλέλ Σμότριτς, ο επικεφαλής ενός εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος που επιθυμεί να αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα ο μωσαϊκός νόμος, όπως την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης.
 
Ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Την Κυριακή, ο Νετανιάχου απέλυσε τους υπουργούς Παιδείας (Ναφταλί Μπένετ) και Δικαιοσύνης (Αγιελέτ Σάκεντ) οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο. Ο Σμότριτς, του οποίου το κόμμα Εβραϊκή Εστία μετέχει στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, κατέστησε σαφές ότι προσβλέπει να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Θα ήθελε, μακροπρόθεσμα, το εβραϊκό κράτος να διέπεται από τους νόμους της Τορά”, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Καν.
 
Ο Σμότρις είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ενωμένη Δεξιά”, στο οποίο μετέχουν δύο θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα.
 
Στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κέρδισε πέντε έδρες στην Κνεσέτ και επρόκειτο να συνεργαστεί με τον Νετανιάχου σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Η αρχηγός του αριστερού κόμματος Μερέτζ κάλεσε αμέσως τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ να εμποδίσει τον μελλοντικό διορισμό του Σμότριτς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
“Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τεθεί σε κίνδυνο η ισραηλινή δημοκρατία”, έγραψε η Ταμάρ Ζάντμπεργκ. Από την πλευρά του, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του λαϊκού εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένιου –δυνητικός εταίρος του Νετανιάχου– διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα εμποδίσει τη μετατροπή του κράτους σε θεοκρατικό. Ο Σμότριτς, ο οποίος είναι ορθόδοξος εβραίος, είπε πάντως ότι μια τέτοια αλλαγή δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά από τη βούληση του εβραϊκού λαού. Αναφερόμενος μάλιστα στους βιβλικούς βασιλείς του Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα να ξαναγίνει η χώρα όπως ήταν “την εποχή του Δαβίδ και του Σολομώντα”.
 
Διευκρίνισε επίσης ότι ο θρησκευτικός νόμος που ονειρεύεται να εφαρμόσει θα ήταν “προσαρμοσμένος στην εποχή, στις προκλήσεις, στην οικονομία και την κοινωνία του 2019”.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:06