search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:22
MENU CLOSE

Προς τους φίλους…

08.06.2019 03:00
Προς τους φίλους… - Media

 

  Φίλοι, σύντροφοι, συντρόφισσες, κυρίες και κύριοι, συνταξιδιώτες, ναυτάκια μου και καπετάνισσες,

  με τους παλιούς έχουμε συνταξιδέψει επί μακρόν, δύο Ιλιάδες και δύο Οδύσσειες, με άλλους συνταξιδεύουμε χρόνια τώρα και με άλλους γνωριζόμαστε για λιγότερον καιρό, αλλά, νομίζω, εις βάθος.

  Σας προλαβαίνω, δεν πρόκειται για αποχαιρετιστήριο κείμενο, το ταξίδι μας θα συνεχισθεί, η καθημερινή μας παρέα επίσης – με τις συνταυτίσεις μας, τις κόντρες μας, κι όλα τα ωραία, άλλοτε σε μέρες ηλιόλουστες ή βραδάκια αστροφεγγαρόφωτα κι άλλοτε με την αρμύρα της αγριάδας να μας δέρνει.

  Ο άνθρωπος είναι αυτά που θυμάται. Και όπως προσθέτει ο φίλος μου ο Πετρουλάκης, ο άνθρωπος είναι οι φίλοι του. Το πρώτο αφορά την ύπαρξή μας, το δεύτερο τη διαδρομή μας. Δεν σας έγραψα ψέματα ποτέ, λάθη έκανα, η ιδεολογία μου σας ήταν πάντα γνωστή (και στις βασικές της αρχές και στην εξέλιξή της), το ίδιο και η πολιτική μου διαδρομή, σχεδόν και η προσωπική μου, διότι αυτά τα δύο ζουν στο ίδιο σπίτι και βγαίνουν στην ίδια αγορά.

  Η Αριστερά πρέπει να μπει στη νέα Βουλή. Διότι πλην ΚΚΕ η προηγούμενη Βουλή ήταν υπόδειγμα ομογενοποιημένης σκέψης και μνημονιακής ομοφωνίας – ένα οργουελιανό καθεστώς και συνάμα ένα καφκικό κλίμα. Είχαμε να κάνουμε με δυο δεξιές, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., ή με τρία κόμματα (συν το ΚΙΝΑΛ) και μία πολιτική. Η νέα κανονικότητα που αυτή η Βουλή θέσμισε και η κυβέρνηση της Αριστεράς που Παραδόθηκε επέβαλε, είναι η κανονικότητα του Προτεκτοράτου. Δηλαδή της φθηνής εργασίας και της παράδοσης των πόρων της χώρας και του πλούτου στους Δυνατούς. Ο προμνημονιακός δικομματικός μονοκομματισμός μετεξελίχθηκε σε έναν μνημονιακό και ομογενοποιημένο διπολισμό. Με τον έναν πόλο χειρότερον απ’ τον άλλο.

  Στη νέα Βουλή η επανάληψη του ίδιου σκηνικού θα εντείνει τη δυσπραγία της χώρας. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα πράγματα έρχονται ακόμα πιο χειμέρια. Η ΜέΡΑ 25 του κ. Βαρουφάκη και της κυρίας Σακοράφα δείχνει έτοιμη να μπει στη Βουλή. Μακάρι να τα καταφέρει η ΛΑΕ, η κυρία Κωνσταντοπούλου κι άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις της Αριστεράς. Και ακόμα περισσότερο, μακάρι οι δυνάμεις της Αριστεράς να σχηματίσουν ένα μέτωπο, πολύ πιο χρήσιμο στον λαό από τις σημερινές περιχαρακώσεις.

  Περάσαμε πολλά χρόνια με τον έναν να μας ξινίζει και τον άλλον να μη μας αρέσει. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Όμως όλα αυτά τα χρόνια το ζητούμενο ήταν η ώσμωση των δυνάμεων, χωρίς την εγκατάλειψη αρχών και θέσεων, ώστε η Αριστερά να μπορέσει να προσφέρει στον λαό από θέση ισχύος (αλλά και αλληλοελέγχου των δυνάμεων που θα συνέθεταν το πρόγραμμά της). Είναι αλήθεια, πικρή αλήθεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε αυτό (όπως και σε όλα τα άλλα) με δραματικό τρόπο. Αυτό το προηγούμενο

  δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η συνεργασία με το ΜέΡΑ 25, που σίγουρα συν τω χρόνω θα διευρύνεται, γίνεται στη βάση Αρχών και με δημοκρατική ευρυχωρία. Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά συμφωνούμε όλοι ότι αναλόγως των εξελίξεων, οι λύσεις που θα προτείνονται, θα βασίζονται στη λογική και την ηθική με κοινό παρονομαστή την ιδεολογία της Αριστεράς, την ιστορία της και τα προτάγματά της.

  Η Αριστερά δεν είναι αυτό που διέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να ξεψυχήσει, αλλά να συνεχίσει εντός κι εκτός Βουλής τον αγώνα της για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία. Επ’ αυτού και υπέρ αυτού η Αριστερά ή θα μπει σε μια αναγεννητική πορεία χρήσιμη στον λαό με τη συμμετοχή του λαού, ή θα περιθωριοποιηθεί σε σέχτες ανίκανες να επηρεάσουν την κοινωνία και να υπερασπισθούν την πατρίδα.

  Κατεβαίνω λοιπόν υποψήφιος βουλευτής. Το επάγγελμά μου θα το συνεχίσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σκίτσα και κείμενα – «επάγγελμα» όμως το αποκαλώ συμβατικά, διότι για ταξίδι πρόκειται που έχω την τύχη, τη χαρά και την τιμή να κάνουμε μαζί τόσα χρόνια.

  Για την ώρα θα με βρίσκετε στο Facebook και το Twitter – στη συνέχεια ελπίζω να πάμε μαζί στη Βουλή να δούμε τι θα κάνουμε…

 

twitter: @st_stavropoulos

email: [email protected]

facebook: facebook.com/stathisstavr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:21