search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:43
MENU CLOSE

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Απόλυτα ασφαλείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ένδειξη αδυναμίας η τουρκική προκλητικότητα (Video)

16.06.2019 17:20
Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Απόλυτα ασφαλείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ένδειξη αδυναμίας η τουρκική προκλητικότητα (Video) - Media

 

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και συμφώνησαν να κινηθούν το επόμενο διάστημα, «ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και «να συνδιαμορφώσουμε από κοινού, τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και οι δύο συμμετέχουμε».

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα, ότι «η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».

Τόνισε ότι έχει επίσης επιβεβαιωθεί «από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, που έγινε δυνατή μέσα από πολυμερείς συνεργασίες», στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και «από το μεγάλο και τολμηρό ιστορικό βήμα, από πλευράς μας: της επίλυσης δηλαδή της χρόνιας διαφοράς μας με του βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε αφάνταστα το ρόλο και την αξιοπιστία της Ελλάδας, στο διεθνές στερέωμα».

«Γι΄ αυτό το λόγο» συνέχισε, «μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ, γι’αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Οι επόμενες ενέργειες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία.

Θα υπάρξει, εξάλλου, προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Μετά το ΚΥΣΕΑ ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αποστολάκη, με τον οποίον συμφώνησαν από κοινού να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως από τις 5.30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 8.30 μ.μ.

Αντικείμενο η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός ενεργειών σε συνέχεια των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και μετέχουν ως μέλη: ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφτεί σήμερα την Κω, ωστόσο χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη εξήγηση, η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.

H διάψευση

Νωρίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έκτακτη μετακίνηση στρατευμάτων σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

“Γνωρίζεται ότι πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Νέο κρεσέντο Ερντογάν

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία τους προς τους εξαγωγείς, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό».

«Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεἰ», είπε. «Διαθέτουμε 4 πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας».

Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Μακρόν και ανέφερε πως «ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:40