search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:56
MENU CLOSE

Με κοινή (συντηρητική) θέση και για το κλίμα οι «τέσσερις του Βίσεγκραντ»

20.06.2019 14:00
Με κοινή (συντηρητική) θέση και για το κλίμα οι «τέσσερις του Βίσεγκραντ» - Media

 

Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία –οι λεγόμενες Τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ– θα υιοθετήσουν κοινή στάση όσον αφορά τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα το 2050, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τις μειώσει στο μηδέν μέχρι το 2050 ώστε να βοηθήσει να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για το κατά πόσον θα στοχεύσουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της.

«Στη συζήτηση για το 2050 θα διατυπώσουμε μια κοινή θέση με τους Τέσσερις του Βίσεγκραντ», δήλωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Γκέργκελι Γκούλιας σε συνέντευξη Τύπου. Δεν είπε ποια θα είναι αυτή η θέση.

Με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, να συντάσσεται με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών της ΕΕ που υποστηρίζουν τη μείωση των εκπομπών στο μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, υπάρχει δυναμική ώστε οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε αυτό τον στόχο κατά τη σύνοδο κορυφής.

Οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης ήταν πολύ επιφυλακτικές στο θέμα των απότομων μειώσεων εκπομπών άνθρακα λόγω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτές θα έχουν.

Ουγγρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Greenpeace Hungary, κάλεσαν την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να δείξει σαφή δέσμευση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ο προσωπάρχης του Βίκτορ Ορμπάν είπε ακόμη ότι ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα περιλαμβάνεται στους υποψηφίους τους οποίους η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία μπορούν να υποστηρίξουν ώστε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η ουγγρική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, γνωστοί ως οι «Τέσσερις του Βίσεγκραντ», θα υποστηρίξουν τον Μπαρνιέ για το ανώτατο αξίωμα της ΕΕ, ο Γκούλιας είπε:

«Είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε».

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:55