06/07/2020 19:31:47

Κατρούγκαλος: Έχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα στην Τουρκία

Κατρούγκαλος: Έχουν σταλεί τα αναγκαία μηνύματα στην Τουρκία - Media

 

«Η Ε.Ε. περνά από τα λόγια στα έργα και μάλιστα στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση», δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι εταίροι ήταν πιο διστακτικοί ως προς τη λήψη δραστικών μέτρων και άλλοι στήριξαν τις προτάσεις μας με μεγαλύτερη θέρμη», όμως στο τέλος η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει στείλει όλα τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία ώστε να μην επιχειρήσει κάποια κίνηση στην περιοχή του Καστελλόριζου και εκτιμά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποβεί εναντίον της Ελλάδας κάποιο «παζάρι» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Βλέπουμε ότι δεν αρκεί η λεκτική κριτική στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποιες κυρώσεις θεωρούν Κύπρος και Ελλάδα ότι είναι απαραίτητες; Ποιες χώρες της Ε.Ε. αντιδρούν σε αυτές;

Η αξία της πρόσφατης απόφασης έγκειται ακριβώς στο ότι η Ε.Ε. περνά από τα λόγια στα έργα. Λήφθηκε, για πρώτη φορά, σαφής απόφαση για μέτρα, και μάλιστα στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση, ως απάντηση στην κλιμακούμενη, παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από τα απλώς οικονομικά μέχρι αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ή και κυρώσεις σε εμπλεκόμενα πρόσωπα και εταιρείες.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει, ανάλογα με το πώς θα συμμορφωθεί η Τουρκία. Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, είναι ορθό ότι ορισμένοι εταίροι ήταν πιο διστακτικοί ως προς τη λήψη δραστικών μέτρων και άλλοι στήριξαν τις προτάσεις μας με μεγαλύτερη θέρμη.

Όμως, η απόφαση ήταν εντέλει ομόφωνη, γιατί τους πείσαμε όλους ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνιστούν απλώς διμερή διαφορά, αλλά αφορούν τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της ίδιας της Ε.Ε.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.