search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:19
MENU CLOSE

Γκάζια για τα «κόκκινα» δάνεια – Στην Αθήνα εσπευσμένα ο επικεφαλής των εποπτών της ΕΚΤ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2081
11-7-2019
17.07.2019 03:00
Γκάζια για τα «κόκκινα» δάνεια - Στην Αθήνα εσπευσμένα ο επικεφαλής των εποπτών της ΕΚΤ - Media

 

Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και τις νέες ισορροπίες που αναμένεται να προκύψουν στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Αντρέα Ένρια, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, στην Αθήνα προχθές Τρίτη. 

Ο Ένρια συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και με ανώτατα στελέχη των συστημικών τραπεζών. Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ σε ό,τι αφορά την πώληση «κόκκινων» δανείων / ανοιγμάτων, την αύξηση των καταθέσεων (επανήλθαν στα 150 δισ., δηλαδή στα επίπεδα του 2015), τους τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, αλλά και ζητήματα διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει επιδοθεί από την αρχή του χρόνου σε ένα εντυπωσιακό χρηματιστηριακό ράλι με μέση άνοδο της τάξης του 82,83% (με τιμές κλεισίματος Δευτέρας). Τα διψήφια έως και τριψήφια ποσοστά αποδόσεων και των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. έχουν εξελιχθεί σε ένα «στοίχημα» που μέχρι τώρα αποφέρει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από οποιοδήποτε άλλο χρηματιστήριο διεθνώς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Alpha Bank κερδίζει 67,73% από την αρχή του έτους, η Εθνική 125,45%, η Eurobank 65,52% και η Πειραιώς 285,71%. 
Το στοίχημα αυτό «παίχτηκε» κυρίως από αμερικανικά funds και επενδυτικά συμφέροντα ισχυρών μετόχων του banking (Fairfax, BlackRock, Schroeders, JP Morgan, W. Ross, BofA κ.ά.) κόντρα στις υποτιμητικές προσπάθειες (κυρίως αγγλικών funds) να ελαχιστοποιήσουν την αποτίμηση των τραπεζών και να τις εξωθήσουν σε υποχρεωτικές ανακεφαλαιοποιήσεις. 

Σημείο καμπής από τα χαμηλά των 390-410 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη (στις αρχές Φεβρουαρίου) ήταν η προώθηση από την ΤτΕ του φιλόδοξου σχεδίου της για «καλύψεις» μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους πάνω και από τα 40 δισ. σε συνδυασμό με την ενεργότερη εμπλοκή στην υπόθεση διαχείρισης της JP Morgan, αλλά και της Rothschild.

Ο «αμερικανικός παράγοντας»
Με την αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 4 δισ., η ενεργός εμπλοκή του «αμερικανικού επενδυτικού παράγοντα» είχε αποτέλεσμα τη σταδιακή επανάκτηση μέρους από το μεγάλο χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών. Σημείο αναφοράς το «μαύρο» καλοκαίρι του 2015 και οι αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις, προκειμένου να «σταθούν στα πόδια τους» οι τράπεζες. 

Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία έβαλαν κεφάλαια που αντιστοιχούσαν σε 2 με 3 δισ. ευρώ, συνεκτιμώντας το ποσοστό μόχλευσης με το οποίο κινούνται τα funds (της τάξης του 10% – 15%) και συγκεκριμένα στα 2 ευρώ ανά μετοχή στην Alpha Bank, στο 1 ευρώ στην Eurobank, στα 0,30 ευρώ στην Εθνική (τιμή προσαρμοσμένη μετά το reverse split 1/10) και κοντά στα 4 ευρώ στην Πειραιώς. 

Στη Φραγκφούρτη πάντως εκφράζονται ήδη με… ανακούφιση για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς, μεταξύ άλλων, επανακαθορίζει τη σχέση κυβέρνησης – διοίκησης ΤτΕ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Το γεγονός ότι σημαντικοί παράγοντες της ΕΚΤ αναφέρονταν εκτενώς σε αυτήν την προοπτική και στην άμεση ενεργοποίηση των σχεδιασμών της Αθήνας όσον αφορά τον δραστικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων / ανοιγμάτων έχει τη σημασία του. Διότι το πρώτο που τόνιζαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ήταν η εκτίμησή τους πως η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του σχεδίου της ΤτΕ στη Βουλή, προκειμένου να πάρει τον χαρακτηρισμό «σχεδίου νόμου», ώστε να αποσταλεί – επίσημα πλέον, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης – σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως, από τη στιγμή που το σχέδιο θα «φύγει» από την Αθήνα, ακόμη και μέσα στις αρχές Αυγούστου, θα μπορούσε να δοθεί το «πράσινο φως» σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, ώστε ενεργοποιηθεί το σχέδιο λειτουργικά έστω μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και οι διοικητές των τραπεζών, καθώς θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για τη μείωση των NPLs / NPEs των τραπεζών την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ. 
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι στον κύκλο επαφών του Ιταλού παράγοντα συμπεριλαμβάνεται και η Attica Bank, παρότι δεν εποπτεύεται από την ECB και τον SSM.

Τα «καυτά» μέτωπα
O Αντρέα Ένρια, εκτός από τα αναμενόμενα – επίτευξη της στοχοθεσίας για το 2019 και άσκηση επιθετικότερης πολιτικής, προκειμένου να πιαστούν οι πιο φιλόδοξοι στόχοι του 2020, επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πώληση χαρτοφυλακίων σε funds αλλά και τιτλοποιήσεις, έκδοση ομολογιών –, στάθηκε σε δυο – τρία «καυτά» μέτωπα, ανοιχτά από την εποχή της προκατόχου του, της Ντανιέλ Νουί. 

Το ένα αφορά τη μη αποτελεσματική, μέχρι τώρα, λειτουργία του NPL Forum, που δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα ανάλογα του μεγέθους του προβλήματος, γεγονός που οδήγησε τις τράπεζες σε αναζήτηση αυτόνομων / b2b λύσεων με προβληματικές επιχειρήσεις και διευθετήσεις ανά τράπεζα, παρότι τα δάνεια είναι «ανεβασμένα» στην πλατφόρμα για λογαριασμό δύο, τριών ή και τεσσάρων τραπεζών παράλληλα. 

Το δεύτερο αφορά συγκεκριμένους φακέλους που έχουν χαρακτηριστεί «βαθιά κόκκινοι», όπου, παρά τις πιεστικές προσπάθειες των τραπεζιτών, επιχειρηματίες και βασικοί μέτοχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με συνέπεια να καθυστερεί η εκκαθάρισή τους. 
Το θέμα της επίσπευσης της έκδοσης τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, ώστε οι υποθέσεις να διευθετούνται σε συντομότερο χρόνο, είναι ένα από αυτά που θα θέσει μετ’ επιτάσεως η Φραγκφούρτη προς την Αθήνα. Υπολογίζεται πως «κόκκινα» δάνεια ύψους ακόμη και 10 δισ. θα μπορούσαν να έχουν δρομολογηθεί για εκκαθάριση και οι τράπεζες να είχαν θετικό αποτέλεσμα στους ισολογισμούς τους από την τρέχουσα χρήση 2019. 

Το τρίτο σχετίζεται και με το ενδεχόμενο διοικητικών αλλαγών, καθώς ο SSM αξιολογεί 3.000 τραπεζίτες εξετάζοντας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, την καταλληλότητά τους (fit and proper), όπως ορίζεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία (γνωστή ως CRD IV). Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την εμπειρία, τη φήμη, τις συγκρούσεις συμφερόντων, τη διάθεση επαρκούς χρόνου και την καταλληλότητα σε συλλογικό επίπεδο. 
Οι ανοιχτές παρεμβάσεις του SSM για διοικητικά ζητήματα είναι αρκετές τα τελευταία χρόνια, ενώ αποτελούν κοινό μυστικό και οι παρεμβάσεις της Φραγκφούρτης σε ζητήματα που σχετίζονται λ.χ. με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα ζητήματα αυτά, που ήταν χαμηλά στην ατζέντα, τέθηκαν παρ’ όλα αυτά με διακριτικό τρόπο και χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή ένσταση του SSM για τη διοίκηση κάποιας εκ των συστημικών τραπεζών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:19