search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Η μάχη των καλοκαιρινών εντυπώσεων – Επίδειξη εργατικότητας από την κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
25-07-2019
26.07.2019 03:00
mitsotakis_21.jpg

Η ανοιχτή Βουλή για νομοθετικό έργο μέσα στο καλοκαίρι, αντί για τα καθιερωμένα μπάνια, ήταν μια πρώτη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επισκέψεις στα υπουργεία, οι συσκέψεις, το πρώτο Υπουργικό, το ΚΥΣΕΑ για την ΕΛ.ΑΣ. και φυσικά οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. μπήκε στο γήπεδο προετοιμασμένη και αποφασισμένη να μην χάσει χρόνο στο ξεδίπλωμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τρία νομοσχέδια, το περιεχόμενο των οποίων, λίγο πολύ, ήταν γνωστό από την προεκλογική περίοδο, αρχίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια νομοθετική κούρσα «μιας ανάσας» μέχρι τις 9 Αυγούστου. Τότε η Βουλή αναμένεται να κλείσει για μερικές μέρες δίνοντας… ανάσα στους αλαλιασμένους «γαλάζιους» βουλευτές, που έρχονται από σχεδόν τρεις μήνες προεκλογικής μάχης.

Τα νομοσχέδια αυτά θα αποτελέσουν και το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση καθώς περιέχουν ρυθμίσεις που εύκολα μπορούν να πυροδοτήσουν εντάσεις και συγκρούσεις. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ψάχνεται μετά την τριπλή ήττα Μαΐου και Ιουλίου, επιχειρώντας μέσα στο πρώτο διάστημα διακυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα σε χρόνο που και η ίδια γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις.

Ένα ερώτημα που παραμένει ακόμα, και αναμένεται να απαντηθεί πολύ σύντομα, είναι αν ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας θα συνεχίσουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ελεγχόμενους τόνους, όπως έγινε στη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ή αν η συζήτηση και ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων θα δώσει την ευκαιρία στους δυο πολιτικούς αντιπάλους να βγάλουν τα γάντια και να αρχίσουν γρήγορα τις εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής μοιάζει να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά χαμηλά τους τόνους, δείχνοντας ότι την περιμένει στη γωνία. Τουλάχιστον αυτή η εικόνα διαμορφώθηκε εντός των κοινοβουλευτικών τειχών στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Ωστόσο, και τα δυο στρατόπεδα γνωρίζουν, ιδίως το κυβερνητικό, ότι τα δύσκολα «κρας τεστ» σε μια σειρά από ζητήματα, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, θεσμοί, ΔΕΗ, είναι μπροστά και αναμένεται να έρθουν με φόρα λίαν συντόμως.

Σπριντ στη Βουλή

Μέχρι τότε η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα κοινοβουλευτικό σπριντ με την κατάθεση τριών νομοσχεδίων, με στόχο να έχουν γίνει νόμοι του κράτους πριν την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου. Το καθένα από αυτά μεταφέρει το φορτίο της πολιτικής που η Ν.Δ. επιδιώκει να ακολουθήσει την περίοδο της διακυβέρνησής της.

Έτσι λοιπόν το ένα υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις του Μητσοτάκη όπως η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, το δεύτερο επικεντρώνεται στην κατά Μητσοτάκη αντίληψη περί κράτους και λειτουργίας του ενώ το τρίτο, που ενδιαφέρει τις τσέπες των πολιτών, περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την επέκταση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα, την Τετάρτη επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» και να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή την Παρασκευή. Θα προχωρήσει με κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την αποκομματικοποιήση της δημόσιας διοίκησης, την αλλαγή του τρόπου επιλογής γενικών διευθυντών και τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή. Θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι θα συζητηθεί τη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.

Τέλος, το τρίτο νομοθέτημα, το λεγόμενο από την πλευρά της κυβέρνησης ως «διυπουργικό», θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η συζήτηση του θα ξεκινήσει άμεσα την επόμενη ημέρα και αναμένεται και αυτό να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, αλλά και για την οργάνωση υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είδε διά ζώσης τις πρώτες αντιδράσεις για την αναμενόμενη νομοθετική της πρωτοβουλία για το άσυλο, καθώς ήδη πραγματοποιήθηκε διαδήλωση φοιτητών κατά της κατάργησής του, το απόγευμα της Τρίτης, ζήτημα το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω τριβές με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

Οικονομία με «νόμο και τάξη»

Σε κάθε περίπτωση, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, η κυβέρνηση επενδύει στην οικονομία και στα ζητήματα που περιγράφονται κάτω από την ταμπέλα «νόμος και τάξη». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις φοροελαφρύνσεις αλλά και το πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες από τη φονική περσινή πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο την αντιεγκληματική πολιτική.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στις δυο ομιλίες του στη Βουλή ο πρωθυπουργός απέφυγε προσεχτικά να αναφερθεί στο παρελθόν, μιλώντας κατά κύριο λόγο όχι για το τι παρέλαβε αλλά για το τι προτίθεται να κάνει. Ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να αγγίξει «καυτά» θέματα όπως το ασφαλιστικό ή οι ιδιωτικοποιήσεις, αφήνοντας τον αρμόδιο Κωστή Χατζηδάκη να σηκώσει το βάρος του ζητήματος που έχει ανοίξει με τη ΔΕΗ.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ ο Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες, «τεράστιες» όπως τις χαρακτήρισε, στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε τη ΔΕΗ, τις θέσεις εργασίας, χωρίς αύξηση του τιμολογίου για τους καταναλωτές». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι «αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας».

Για την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα προγραμματίστηκε να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρώτο Υπουργικό – και με πανηγυρικό τόνο – Συμβούλιο υπενθυμίζεται ότι ο Μητσοτάκης είχε προανήγγειλει ότι τα επόμενα Υπουργικά θα πραγματοποιούνται στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, «χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, γιατί αποτελούν ευκαιρία για συντονισμό και δράση και όχι για εντυπώσεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:52