search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:00
MENU CLOSE

«Πανεπιστήμιο – επιχείρηση» καταγγέλλει το ΚΚΕ – Ο Περισσός υψώνει τους τόνους για την κατάργηση του ασύλου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2085
8-8-2019
10.08.2019 03:00
kke_0-9.jpg

 

Τους τόνους για το πανεπιστημιακό άσυλο σηκώνει το ΚΚΕ στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης (σήμερα) από την Ολομέλεια του διυπουργικού νομοσχεδίου που πέρασε στις επιτροπές μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ.
Πίσω από τη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου – υπό την επίκληση της ανομίας, της εγκληματικότητας κ.λπ. – το ΚΚΕ εντοπίζει τη στόχευση μετατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου σε «πανεπιστήμιο – επιχείρηση», όπου, όπως καταγγέλλει, «οι σπουδές των φοιτητών, όπως και η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, μόνο ελεύθερες δεν μπορεί να είναι, αφού είναι δεμένες στην προκρούστεια κλίνη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αναφέρει το Γραφείο Τύπου του κόμματος σε μακροσκελή ανακοίνωση, «θέλει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι εκπρόσωποι των συμφερόντων του κεφαλαίου να έχουν απόλυτη ασυλία να κυκλοφορούν μέσα στα πανεπιστήμια και να κάνουν τις μπίζνες τους». 
Μάλιστα το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει ότι «η Ν.Δ. προωθεί την κατάργηση του ασύλου με τη σύμπραξη του ΚΙΝΑΛΛ, αλλά και την ουσιαστική συμφωνία βουλευτών και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2011, ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τότε, είχαν υπερψηφίσει την κατάργηση του ασύλου με τον Νόμο Διαμαντοπούλου».

Το θέμα θέτουν και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Αλαβάνος με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα αναφέρουν πως η προωθούμενη διάταξη «εντείνει την καταστολή για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής» και η κυβέρνηση «σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να επιβάλει “σιγή νεκροταφείου” για την ανεμπόδιστη επιχειρηματική δράση στα πανεπιστήμια, που τα μετατρέπει σε ερευνητικά κέντρα επιχειρηματικών ομίλων, κατηγοριοποιώντας τα πτυχία και επιβάλλοντας δίδακτρα στους φοιτητές των μεταπτυχιακών». 

Παράλληλα υπενθυμίζουν το στρατηγικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση: «Αυτές οι κατευθύνσεις συνδέονται με τις συστάσεις της πρόσφατης 3ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για “μεγαλύτερη σύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας”, αλλά και τους στόχους της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για “χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μέσω των αποτελεσματικότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία”».
«Αυτή τη στρατηγική Ε.Ε. και κυβερνήσεων για πανεπιστήμια “χωρίς αποκλεισμούς” για τα μονοπώλια, αλλά “γεμάτα αποκλεισμούς” για τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, στο περιεχόμενο των σπουδών τους, στη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, υπηρετεί η κατάργηση του ασύλου» υπογραμμίζουν. Υπ’ αυτό το πρίσμα καλούν την Επιτροπή να τοποθετηθεί για τη διάταξη που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεντρωτισμός με όρους μάνατζμεντ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και οι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαρίνος μπήκαν μπροστά στην κοινοβουλευτική μάχη. 
Κατήγγειλαν τη συγκεντρωτική δομή με όρους μάνατζμεντ και διοίκησης επιχειρήσεων που στόχο έχει, όπως σημείωσαν: αφενός το αστικό κράτος να ορθώσει πιο αποτελεσματικά τείχη απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και αφετέρου να δημιουργήσει μια δομή κρατικών υπαλλήλων που θα διασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής των τριών μνημονίων «ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή και την πίεση του λαϊκού παράγοντα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30