search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19
MENU CLOSE

Σε κίνδυνο οι Caretta caretta στον κόλπο του Λαγανά

10.08.2019 09:40
Κρήτη: Θαλάσσια χελώνα βρέθηκε νεκρή με πετονιά τυλιγμένη στο λαιμό  - Media

Eίκοσι χρόνια κλείνουν φέτος από την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Ζάκυνθο (ΕΘΠΖ), γεγονός που καθιστά ακόμα πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι έχουν ήδη καταγραφεί δύο τραυματισμοί θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον κόλπο του Λαγανά λόγω σύγκρουσης με σκάφος.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ γίνονται καθημερινά μάρτυρες παραβάσεων στην προστατευόμενη περιοχή, ενώ όπως αναφέρουν το γεγονός δεν έχει μείνει απαρατήρητο από τους τουρίστες που διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα προστασίας του σπάνιου είδους. «Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα σκάφος κινείται στη ζώνη που απαγορεύεται εντελώς η ναυσιπλοΐα (Ζώνη Α) από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα σκάφος που κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο των 6 ναυτικών κόμβων που έχει θεσπιστεί για το υπόλοιπο μέρος του κόλπου (Ζώνες Β και Γ)», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, δικηγόρος, συντονίστρια του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα θέματα προστασίας.

«Η παραβίαση τόσο του ορίου ταχύτητας όσο και των περιορισμών που διέπουν τις ζώνες της θαλάσσιας περιοχής του ΕΘΠΖ ενέχει κινδύνους για τον τραυματισμό και την όχληση για τις θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στον kόλπο Λαγανά. Η ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και η τήρηση τoυ θεσμικού πλαισίου μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την Caretta caretta», λέει η Χαρίκλεια Μινώτου, WWF Ελλάς, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου. Καθημερινά, εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται σε πλοιάρια για να δουν από κοντά τις χελώνες. Γύρω στα πέντε σκάφη «πλευρίζουν» κάθε χελώνα που συναντούν πλησιάζοντας συχνά σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων.

Οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF Ελλάς, Medasset) καλούν από κοινού τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των κανονισμών στον θαλάσσιο χώρο, ενώ καλούν τους πολίτες που τυχόν διαθέτουν αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τον τραυματισμό της θαλάσσιας χελώνας τον Ιούλιο του 2019 να τους το παραχωρήσουν.

Καθημερινη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19