15/01/2021 18:58:12

Δεν βρίσκουν πρωθυπουργό στην Ιταλία

Δεν βρίσκουν πρωθυπουργό στην Ιταλία - Media

Τρόπους να ξεπεράσουν τα σημεία τριβής και να τα βρουν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναζητούν οι αντίπαλοι του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, που τους ενώνει ο φόβος του λαϊκιστή ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκα.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα ότι παραχωρεί περισσότερο χρόνο στα πολιτικά κόμματα για τις διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης, έγινε δεκτή με ανακούφιση στο κεντοαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), καθώς στην συνάντηση που είχε προηγουμένως ο πρόεδρος με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ο ηγέτης του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν έκανε τον παραμικρό υπαινιγμό για επαφές με το PD. Ωστόσο, τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν και πλέον με την επόμενη συνάντηση των κομμάτων με τον πρόεδρο να έχει προγραμματισθεί την ερχόμενη Τρίτη, οι προοπτικές είναι πολύ ευνοϊκότερες.

 

Διαιρεμένη η κεντροαριστερά στην Ιταλία

«Από τις προτάσεις και τις αρχές που καταθέσαμε στον πρόεδρο και τις δηλώσεις και τα προγραμματικά σημεία του Ντι Μάιο διαφαίνεται ένα πλαίσιο εντός του οποίου σαφώς κι είναι δυνατόν ότι μπορεί να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο ΓΓ του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι. Όμως στην έδρα του κόμματός του, την οδό Νατζαρένο, το κλίμα δεν είναι ήρεμο. Το κόμμα ναι μεν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Κίνημα του Ντι Μάιο, όμως στις συνομιλίες τούτες θα είναι διαιρεμένο καθώς υπάρχει μια άβυσσος μεταξύ του Τζινγκαρέτι, -ο οποίος έχει πίσω του την κομματική βάση- και του πρώην ΓΓ και πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το κομβικό σημείο για την όποια διεργασία, τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο και για τις εσωκομματικές διεργασίες στο PD, είναι η επιλογή του ονόματος του προαλειφόμενου πρωθυπουργού. Ο Τζινγκαρέτι κλίνει προς την επιλογή μίας υπερκομματικής προσωπικότητας: πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον επικεφαλής της Αρχής κατά της διαφθοράς Ραφαέλε Καντόνε, αλλά και του προέδρου της Ιταλικής Συμμαχίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Ενρίκο Τζοβανίνι. Για τον Ρέντσι, όποιος κι εάν επιλεγεί του είναι αδιάφορο, αρκεί να σχηματισθεί μία κυβέρνηση, έτσι ώστε ο ίδιος να έχει χρόνο να πει την τελευταία λέξη αργότερα. Στην ουσία -και κανείς δεν αμφιβάλλει γι' αυτό- ο Ρέντσι προετοιμάζει το καινούργιο κόμμα του, αλλά συνάμα θέλει να έχει κι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για μία επικείμενη κυβέρνηση. Για τον λόγο τούτο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, οι «Ρεντσικοί» άρχισαν να δηλώνουν urbi et orbi την ιδέα μίας κυβέρνησης «Κόντε νο 2». Και όταν ο Τζινγκαρέτι επισήμως απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τότε και ο Ρέντσι ξεκάθαρα πλέον τάχθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, υπέρ της νέας πρωθυπουργίας Κόντε, προκαλώντας αναταράξεις στην οδό Νατζαρένο.

 

Ο ρόλος του Τζεντιλόνι

Τα προβλήματα για το PD ξεκίνησαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός, παλιός συνεργάτης του Ρέντσι και πλέον αντίπαλός του, Πάολο Τζεντιλόνι άφησε να διαρρεύσουν τρία από τα προγραμματικά σημεία που έθεσαν με επιθετικό τρόπο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα 5 Αστέρια, θεωρώντας τα αδιαπραγμάτευτα: κατάργηση των νόμων για την ασφάλεια, που θέσπισε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ως υπουργός Εσωτερικών, επίσημη συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης, όχι στη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών, όπως είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. Τα τρία τούτα σημεία προκάλεσαν τη στιγμιαία παύση των άτυπων διαπραγματεύσεων με το Κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο, καθώς προκάλεσαν έκπληξη στο επιτελείο του κόμματος. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ματαρέλα, ο Ντι Μάιο επέμεινε στη μείωση του αριθμού των εδρών «εντός της παρούσης θητείας» της Βουλής, επέκρινε μεν τον Σαλβίνι «που άνοιξε μονομερώς την κρίση», αλλά δεν ανέφερε το PD ως πιθανό συνομιλητή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο κόμμα του Τζινγκαρέτι όλοι άρχισαν να ανησυχούν, όμως η παράταση που έδωσε ο Ματαρέλα, τους προκάλεσε ανακούφιση.

 

Η Κεντροαριστερά δεν θέλει τον Ντι Μάιο πρωθυπουργό

Στο PD ουδείς νιώθει πλέον ασφαλής, ούτε καν η πλευρά του Ρέντσι. Όλοι τους πλέον φοβούνται πως το Κίνημα των 5 Αστέρων θα θέσει ως όρο να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ντι Μάιο, μόλις βγει από το κάδρο ο Κόντε, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται ούτε και για την χηρεύουσα ακόμη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου από πλευράς Ιταλίας. Σε περίπτωση που ο όρος αυτός έλθει στη διαπραγμάτευση, αναμένεται ότι η πλευρά Τζινγκαρέτι θα τον απορρίψει. Η περίπτωση της αποτυχίας και της προσφυγής στις κάλπες τότε θα είναι ορατή, καθώς ο Τζινγκαρέτι έχει θέσει ως προϋπόθεση, είτε τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης, είτε εκλογές. Τώρα όλοι στο κόμμα ευελπιστούν πως ο Ντι Μάιο θα προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό.

Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν θεματικές συναντήσεις ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη των δύο κομμάτων. Μάλιστα προβλέπεται και μία συνάντηση ανάμεσα στον Τζινγκαρέτι και τον Ντι Μάιο, όμως προς το παρόν δεν έχει ορισθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία γι' αυτό.

 

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις και ο διορισμός του νέου επιτρόπου της Ιταλίας στην Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, ο Κόντε θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στη διάσκεψη της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας. Με δεδομένο ότι η διορία στην Ιταλία για να προτείνει το όνομα του Ευρωπαίου Επιτρόπου που της αναλογεί εκπνέει στις 26 Αυγούστου, ο Κόντε ενδέχεται σε συνεργασία με τον Ματαρέλα, και με γνώμονα πως απορρίπτει το ενδεχόμενο να διορισθεί ο ίδιος στο αξίωμα τούτο, να ορίσει μία άλλη προσωπικότητα. Φήμες θέλουν να έχει προταθεί το όνομα του ΥΠΕΞ Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, ή ακόμη καλύτερα μία γυναίκα (κάτι που φέρεται να έχει προτείνει και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), η οποία όμως δεν θα προέρχεται από την πολιτική.

Επιπλέον, ο διορισμός του Ιταλού Επιτρόπου αποτελεί δυνητικά κι άλλο ένα αγκάθι στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις. Το Κίνημα του Ντι Μάιο δεν επιθυμεί να διορισθεί Επίτροπος από τις τάξεις του, προκειμένου να μην είναι δεσμευμένο εάν χρειασθεί να αντιταχθεί σε έναν προϋπολογισμό, που θα έχει συνταχθεί καθ' υπαγόρευση των Βρυξελλών -κατά τα πρότυπα του Σαλβίνι. Ο Τζινγκαρέτι από την πλευρά του θα επιθυμούσε να στείλει στις Βρυξέλλες τον Τζεντιλόνι, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις του επόμενου 4ήμερου ανάμεσα στο PD και το Κίνημα. Μόνο που και στα δύο κόμματα, η ενότητα κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι.

 iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.