search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:55
MENU CLOSE

Συναγερμός για τους ανηλίκους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2088
29-8-2019
01.09.2019 03:00
prosfygopoylo.jpg

 

Ο υψηλότερος αριθμός ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 ανήλικοι, οι περισσότεροι κάτω των 13 χρόνων, βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Από αυτούς μόλις 1.600 φιλοξενούνται σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας ή βρίσκονται υπό την προστασία κάποιας ΜΚΟ.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 500 παραμένουν «όμηροι» σε εντελώς ακατάλληλες δομές, τις αποκαλούμενες safe zones εντός των hotspots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ άλλα 100 παραμένουν σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων. Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 προσφυγόπουλα, τα οποία σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία Του ΟΗΕ είναι άστεγα, κοιμούνται στον δρόμο και παραμένουν εκτεθειμένα σε παντός είδους κινδύνους και διάφορες εγκληματικές ομάδες που τα εκμεταλλεύονται.

Πρόσφατο τραγικό παράδειγμα των άθλιων συνθηκών που βιώνουν τα ασυνόδευτά προσφυγόπουλα στην Ελλάδα αποτέλεσε το αιματηρό περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στη Μόρια, όπου ένας 15χρονος Αφγανός πρόσφυγας σκότωσε με μαχαίρι έναν συνομήλικο ομοεθνή του και τραυμάτισε άλλους δύο για ασήμαντη αφορμή. Συγκεκριμένα, αφορμή για την τραγωδία αποτέλεσε η διαφωνία των παιδιών για το τι μουσική θα ακουγόταν στο δωμάτιο από τα φορητά ηχεία ενός κινητού τηλεφώνου.

«Με σοκ άκουσα την είδηση του θανάτου του αγοριού» δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Υ.Α. στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.

«Η Μόρια δεν είναι μέρος για παιδιά που είναι μόνα τους και που έχουν υποστεί βαθιά τραύματα από όσα έχουν ζήσει στις πατρίδες τους και από τις κακουχίες του ταξιδιού τους. Χρειάζονται ειδική φροντίδα σε κατάλληλους ξενώνες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα, ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον και να δοθεί ένα τέλος στον υπερσυνωστισμό που βλέπουμε στη Λέσβο και τα άλλα νησιά», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη είναι απαραίτητη».

Η αγανάκτηση και οι εντάσεις μπορούν εύκολα να ξεσπάσουν στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου αυτή τη στιγμή στεγάζονται περισσότεροι από 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες – τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητα του κέντρου. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, είναι περιορισμένη, ενώ η παροχή ασφάλειας είναι άκρως ανεπαρκής για τέτοιον αριθμό ανθρώπων.

Ιδιαίτερα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μπορεί να είναι αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες για μήνες καθώς περιμένουν να εγκριθεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο κατάλυμα. Η παρατεταμένη παραμονή τους σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες επηρεάζει περαιτέρω την ψυχολογία και την ευημερία τους.

Σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 18 Αυγούστου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων φέτος στις 21.947. Περίπου 22.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων σχεδόν 1.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου, ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών ετών.

Στα όρια της αντοχής της

Μέχρι πρότινος η Κύπρος δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης όταν επρόκειτο για το πεδίο του προσφυγικού. Ελάχιστα ακούγονταν και γράφονταν για την Κύπρο, ενώ το βάρος έπεφτε στα νησιά του Αιγαίου και την Ιταλία του Σαλβίνι. Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί στη Μεγαλόνησο τελευταία; Η Κύπρος απειλείται με ανθρωπιστική κρίση λόγω του προσφυγικού, ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA η Κάθριν Γούλαρντ από τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η Κύπρος εδώ και καιρό αποτελεί προορισμό για πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στην Ε.Ε. Με 850.000 κατοίκους η Κύπρος ήταν το 2018 η χώρα που, σε συνάρτηση με το μέγεθός της, επιβαρύνθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. από τις προσφυγικές αφίξεις. Συνολικά κατατέθηκαν περίπου 7.610 πρώτες αιτήσεις ασύλου, καταγράφοντας σύμφωνα με την Eurostat αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μόνο κατά το πρώτο μισό του 2019 κατατέθηκαν σχεδόν 7.000 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη. Σε κυπριακό έγγραφο αναφέρεται ότι τα προηγούμενα χρόνια συνολικά 15.000 άνθρωποι ζήτησαν προστασία στην Κύπρο. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Συρία.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου στο DPA. O Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εδώ και μήνες ζητά τη συνδρομή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Τα ήδη υπάρχοντα προσφυγικά κέντρα στην Κοκκινοτριμιθιά, δυτικά της Λευκωσίας και του Κοφίνου, κοντά στη Λάρνακα, είναι υπερπλήρη.

Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κοντέινερ. Η Κάθριν Γούλαρντ θεωρεί ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενδέχεται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες να καταλήξουν άστεγοι ή να πέσουν θύματα διακινητών, ακόμη και σωματεμπόρων.

Μέσω Συρίας οι περισσότεροι

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπ. Εσωτερικών οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται διά θαλάσσης ή αεροπορικώς στην Κύπρο μέσω της Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω του τουρκοκυπριακού τμήματος του νησιού. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του: «Η Τουρκία αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με τις αρχές της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Από την πλευρά της ωστόσο η Άγκυρα επιμένει ότι ήδη πράττει πολλά για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην ενδοχώρα, τα παράλια και τα σύνορά της. Την ίδια ώρα οι κυπριακές αρχές σχεδόν καθημερινά εντοπίζουν επίσης πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο απευθείας με πλοιάρια από τη Συρία ή τον Λίβανο, οι ακτές του οποίου απέχουν μόλις 170 χλμ. Οι διακινητές παίρνουν ως αμοιβή έως και 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές.

Το προσφυγικό αναμένεται έτσι να απασχολήσει έντονα την Κύπρο και το επόμενο διάστημα, ωστόσο παραμένει αμφίβολο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Κύπρου για μετεγκατάσταση 5.000 προσφύγων και μεταναστών.

Η Γούλαρντ είναι απαισιόδοξη, εντούτοις θεωρεί ότι για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην Κύπρο απαιτείται σε πρώτη φάση χρηματική στήριξη για την αξιοπρεπή διαβίωση των νεοαφιχθέντων μαζί με τη γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Σε δεύτερη φάση θεωρεί αναγκαίο έναν «συνασπισμό προθύμων», που θα διευκολύνουν την προσάραξη προσφυγικών πλοίων σε ασφαλή λιμάνια της Μεσογείου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:54