search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:26
MENU CLOSE

Απαγορεύεται! – Τέλος στα σχολεία ψεύτικες βλεφαρίδες και μούσια, υπό αίρεση και τα τζιν

01.09.2019 17:03
«Εξίσωση για δυνατούς λύτες» το άνοιγμα των σχολείων: Τα σενάρια που εξετάζει το υπ. Παιδείας  - Media
 
Αίσθηση και έντονες συζητήσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα -όσο το θέμα παίρνει έκταση- προκαλούν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας της χώρας ενόψει της νέας σχολικής περιόδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από… μια κάποια υπερβολή!
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, εκτός από τα κινητά απαγορεύονται και… χίλια δύο άλλα πράγματα που σχετίζονται με την εμφάνιση των μαθητών.
 
Δεν είναι μόνο η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών που θα απαγορεύεται στα σχολεία, κάτι που ισχύει και στην Ελλάδα.
 
Γένια, μούσια, μουστάκια, σκουλαρίκια και… κοτσίδες στα αγόρια απαγορεύονται αυστηρώς με τα νέα δεδομένα. Κολάν, στενά παντελόνια, μακιγιάζ, έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, μεγάλα βαμμένα νύχια και… ψεύτικες βλεφαρίδες (!) είναι κάποια από αυτά που πρέπει να ξεχάσουν τα κορίτσια.
 
Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη τη καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους. Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.
 
Χωρίς… υπερβολές
Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές.
 
Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας; H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε.
 
Ως υπερβολές, λοιπόν, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια.
 
Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια.
 
Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.
 
Επιτρέπεται το τζιν αλλά…
Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές /τριες λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα.
 
Απαγορεύεται μαθητής/τρια να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε.
 
Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων. Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά.
 
Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια. Κατά τη χειμερινή, δε, περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές/τριες τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό.
 
Όσον αφορά τα παπούτσια, επιτρέπονται στους μαθητές/τριες τα δερμάτινα μαύρα ή αθλητικά χρώματος μαύρου ή μπλε. Η επίσημη στολή τόσο στο γυμνάσιο όσο και στα λύκεια παραμένει ως έχει: Γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια, γκρίζα φούστα για τα κορίτσια, άσπρο πουκάμισο (για αγόρια και κορίτσια) και μπλε γραβάτα για τα αγόρια.
 
Στο ερμάρι τα κινητά
Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης.
 
Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι. Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες.
 
Ουσιαστικά οι μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους στο σχολείο θα έχουν υποχρέωση να τοποθετούν τις έξυπνες συσκευές στα ερμάρια αποθήκευσης απενεργοποιώντας τα, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς (π.χ. μαθητής/τρια να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα) ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού αυτό απενεργοποιηθεί θα παραδίδεται στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας στους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή/τριας.
 
Πηγή: in.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:21