18/02/2020 11:27:48

Μενδώνη για γλυπτά του Παρθενώνα: Το αίτημα για δανεισμό δε σημαίνει αναγνώριση κυριότητας από τους Βρετανούς (Video)

«Πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Coca-Cola - Media

 

«Η πρόταση για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στην Ελλάδα το 2021 με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821 δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς» δήλωσε κατηγορηματικά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» είπε χαρακτηριστικά η υπ. Πολιτισμού στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας: «Από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς την βρετανική κυβέρνηση ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».

Εξηγώντας τι θα σημαίνει τυχόν αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί δεχτούν, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η απόλυτα αρνητική στάση τους αρχίζει σιγά - σιγά να κάμπτεται.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «ετοιμάζουμε το φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο πρωθυπουργός» ενώ ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.