search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:39
MENU CLOSE

Ρωσική ρουλέτα με γεμάτο όπλο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2089
5-9-2019
05.09.2019 03:00
johnson_2.jpg

 

Πολιτικό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει Brexit

Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος… προφήτης για να προβλέψει αυτό που συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης στο βρετανικό Κοινοβούλιο. O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αιτία η εμμονή του να προχωρήσει σε Brexit με όποιο κόστος και κυρίως να νομιμοποιήσει ένα άτακτο Brexit. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πληρώθηκε με το νόμισμα με το οποίο είχε «τιμήσει» και την προκάτοχό του Τερέζα Μέι, που χθες χαμογελούσε καθώς συνειδητοποίησε ότι είναι προτιμότερο να είναι πρώην πρωθυπουργός παρά εν ενεργεία.

Με πρωτοκαθεδρία των Εργατικών, η Βουλή κατάφερε με σημαντική πλειοψηφία άνω των 20 εδρών να ελέγξει τις κινήσεις της κυβέρνησης. Σε δεύτερο χρόνο θα διεκδικήσει διά νομοθετικής ρύθμισης να αποκλείσει το «no deal». Κάτι τέτοιο πυροδοτεί εκλογές στις 14 ή στις 15 Οκτωβρίου, τις οποίες, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα κερδίσουν οι Συντηρητικοί και θα προχωρήσουν σε Brexit με όποιο κόστος.

Την ώρα του δράματος ακόμα μία φορά αναδεικνύεται σε σπουδαίο παίκτη ο Φάρατζ, που ζει και υπάρχει για το Brexit, και σε μοιραίο παίκτη η Ε.Ε., που φοβάται να τολμήσει τις απειλές της. Σε αυτό το κλίμα η πολωμένη βρετανική κοινωνία βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να ζει στιγμές δημοκρατικού εκφυλισμού με αντίκτυπο στην ποιότητα της καθημερινότητας.

Ενδεικτική ήταν η στάση του Τζέικομπ Ρις Μογκ, προέδρου της ισχυρής επιτροπής του κόμματος που αποφασίζει για θέματα κρίσης ηγεσίας και υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, ο οποίος, την ώρα της κρισιμότατης ψηφοφορίας, ξάπλωσε και αποκοιμήθηκε στους φημισμένους πράσινους καναπέδες της Βουλής των Κοινοτήτων προκαλώντας οργή σε συναδέλφους του που μίλησαν για παντελή έλλειψη σεβασμού.

Αρχίζει το γαϊτανάκι της ήττας

Και τώρα, μετά την ταπεινωτική κομβική ήττα από αυτούς που τον έφεραν στην εξουσία, τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζόνσον σέρνει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές με τη μη συμφωνία πάνω στο τραπέζι.

Πέρασαν μόλις έξι εβδομάδες από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Τζόνσον και ήδη θερίζει ό,τι έσπειρε τα τελευταία χρόνια: τον διχασμό για το άτακτο Brexit. Η βαριά ατμόσφαιρα στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του σχεδίου νόμου για την αποτροπή της «no deal»αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν είναι ανίκητος, αλλά κυρίως ότι όποιος δεν σέβεται τις διαδικασίες το πληρώνει.

Ο νόμος αντίπραξης όλων εναντίον του Μπόρις υπερψηφίστηκε με 328 ψήφους (301 κατά) από μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και 21 στελέχη των Συντηρητικών, που αυτομάτως αποπέμφθηκαν από την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα να εκλεγούν. Όπερ και εγένετο. Τώρα ο Τζόνσον ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Επόμενος σταθμός οι εκλογές;

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι θα πάει σε εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η ή την 15η Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες περίπου πριν από το Brexit. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους Εργατικούς και τον πρόεδρό τους για προδότη, «καθώς κάνουν ό,τι του πουν οι Βρυξέλλες».

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίσουν για τα τρία στάδια του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου.

Οι Εργατικοί έχουν και εδώ κινηθεί ταχύτατα. Η επικεφαλής της ομάδας των λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Άντζελα Σμιθ έχει καταθέσει ήδη πρόταση που προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου Μπεν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, ώστε να μην υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να κωλυσιεργήσει με την έγκρισή του.

Δεν ήξερε… αν θέλει εκλογές

Οι Εργατικοί επισήμως έλεγαν χθες ότι δεν θα στηρίξουν τα σχέδια του Τζόνσον για εκλογές. Αν έμεναν σταθεροί σε αυτή τη θέση, η προσφυγή στις κάλπες, που χρειάζεται την έγκριση των δύο τρίτων των βουλευτών – ήτοι πάνω από 400 ψήφους –, θα ήταν εξαιρετικά δυσχερής.

Όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ζητήσει επανειλημμένα εκλογές. Συγχρόνως, βάσει των δημοσκοπήσεων, φοβάται ότι δεν θα τις κερδίσει και ότι, αν δεν έχει περάσει προηγουμένως νόμος για την αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, ο πρωθυπουργός μπορεί να υποσχεθεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία για εκλογές, αλλά μετά να ζητήσει από τη βασίλισσα να οριστεί… μια άλλη. Το τι θα έκαναν αν περνούσε ο νόμος ήταν ένα μεγάλο αίνιγμα.

Η οικονομία ταλανίζεται

Η λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, υποχώρησε σε επίπεδο ως και 1 προς 1,1959 δολάρια πριν από την ψηφοφορία. Επρόκειτο για νέο ιστορικό χαμηλό μετά το 1985, εξαιρουμένης μιας στιγμιαίας κατάρρευσης της ισοτιμίας της τον Οκτώβριου του 2016. Τώρα οι έκτακτες εκλογές και το ενδεχόμενο άτακτου Brexit συνιστούν μέγιστη απειλή, που στην ουσία θα κοστίσει ακριβά στον βρετανικό λαό.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) υπολογίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα στοίχιζε σχεδόν 15 δισ. ευρώ στη Βρετανία άμεσα, λόγω απολεσθέντων εσόδων από τις εξαγωγές της στην Ε.Ε., αλλά και μεγάλα έμμεσα κόστη. Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται εφιάλτης στους οικονομικούς κύκλους, που προβλέπουν απογείωση του πληθωρισμού, κατάρρευση της λίρας και ύφεση. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan σημείωσε ότι η προκήρυξη εκλογών θα καθιστούσε πιθανότερο το Brexit χωρίς συμφωνία.

Παραμένει άτολμη η Ε.Ε.

Όπως είναι λογικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως το άτακτο Brexit είναι όλο και πιο «ευκρινής πιθανότητα» και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν – Υβ Λεντριάν πως είναι το πιθανότερο σενάριο. Σε έγγραφό της που επικαλείται το Reuters, η Κομισιόν εισηγείται να προσφερθεί οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και αγρότες σε περίπτωση που το σενάριο γίνει πραγματικότητα. Επαναλαμβάνει την εκτίμησή της πως το Brexit χωρίς συμφωνία θα πλήξει πολύ πιο σκληρά την οικονομία της Βρετανίας από ό,τι αυτήν της Ε.Ε. Και, αντί να αντιδράσει, σκέφτεται απλώς να πληρώσει…

Μέσα σε αυτό το πολιτικό αλαλούμ, στο οποίο κανείς δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε το θάρρος να πει την αλήθεια και να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, οι διαδηλώσεις είναι πολλές και θορυβώδεις. Το πρωί της Τετάρτης το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τη μη νομιμότητα του κλεισίματος του Κοινοβουλίου από τον Βρετανό πρωθυπουργό και τώρα όλα επιστρέφουν στην κρίση του λαού. Και μέσω της Βουλής, αλλά και μέσω της δημοκρατικής έκφρασης στις εκλογές. Ή μήπως στη ρωσική ρουλέτα του λαϊκισμού η δημοκρατία είναι χειραγωγούμενη και άρα χαλκευμένη;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35