search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:49
MENU CLOSE

Εκτινάχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην νοτιοανατολική Ασία

18.09.2019 14:06
Εκτινάχθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην νοτιοανατολική Ασία - Media

 

Υπερτριπλασιάστηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2018 στις αγορές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, φτάνοντας περίπου τα 2,6 δισ. ευρώ από 710 εκατ ευρώ το 2017.

Αυτό αναφέρθηκε στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση «Discover South East Asia», που συνδιοργανώθηκε από τον ΣΕΒ, το Enterprise Greece και τις πρεσβείες της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

H ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας και οι δυνατότητες δραστηριοποίησης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας σε συγκεκριμένους τομείς, ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης, τις εργασίες της οποίας άνοιξαν με ομιλίες τους ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου το πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Chailert Limsomboon, πρέσβης της Ταϊλάνδης και πρόεδρος της Επιτροπής χωρών ASEAN (Association of South East Asian Nations) στην Αθήνα και ο Nguyen Van Binh, πρόεδρος της Κεντρικής Οικονομικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ.

Ο κ. Μπίτσιος αναφέρθηκε στους σταθερούς και ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της Ν.Α. Ασίας, που το 2018 άγγιξαν το 5.3% και την καθιστούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στον κόσμο. Οι ελληνικές εξαγωγές στην περιοχή υπερ-τριπλασιάστηκαν το 2018, φτάνοντας περίπου τα 2,6 δισ. ευρώ από 710 εκατ ευρώ το 2017. Η αύξηση αυτή αφορά εξαγωγές από όλους τους κλάδους της οικονομίας, και αντανακλά ένα μεγάλο εύρος ευκαιριών για τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως είπε. Ο ΣΕΒ έχει ήδη πραγματοποιήσει επιχειρηματικές αποστολές στο Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, και το Φεβρουάριο του 2020 διοργανώνει μαζί με το Enterprise Greece αποστολή στη Μαλαισία, το Χόνγκ-Κόνγκ και τις Φιλιππίνες, ενημέρωσε ο κ. Μπίτσιος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καταστατικό σκοπό της Ένωσης ASEAN και στη στρατηγική επιλογή των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν να δημιουργήσουν μια οικονομική κοινότητα, αλλά και μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου που αφορά 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα ASEAN των 10 χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Λάος, Καμπότζη, Μπρουνέι και Μυανμάρ) είναι μια αγορά 670 εκατ. κατοίκων. Η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο αναμένεται να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια το 2020, και το συνολικό ΑΕΠ της περιοχής να αγγίξει τα 3 τρισ. δολάρια.

Όπως ελέχθη, τα δημογραφικά δεδομένα, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, δημιουργούν σημαντικές εξαγωγικές ευκαιρίες στους κλάδους των κατασκευών και υποδομών, των βιομηχανικών προϊόντων, της σύγχρονης τεχνολογίας, των φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, των τροφίμων και ποτών, αλλά και των υπηρεσιών (εκπαίδευση, ιατρικές υπηρεσίες, κ.ά.).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τρεις ελληνικές εταιρείες, η Steelmet Α.Ε., ο Όμιλος Μυτιληναίος Α.Ε. και η Grantex Α.Ε., μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία τους από την επιτυχή τους παρουσία στην αγορά της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45