31/05/2020 23:43:48

ΣΥΡΙΖΑ: Τριβές στο παρά πέντε της αυλαίας για τη διεύρυνση

ΣΥΡΙΖΑ: Τριβές στο παρά πέντε της αυλαίας για τη διεύρυνση   - Media

 

Με ερωτηματικό είναι αν η διήμερη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο θα καταφέρει να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα όπως θα επιθυμούσε η ηγεσία προκειμένου να σηματοδοτήσει την αφετηρία της οργανωτικής διεύρυνσης πριν το επικείμενο συνέδριο. Μάλιστα στην επικείμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί και η πολιτική διακήρυξη για την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση.

Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε να συνδυαστεί και να συμπέσει με το τριήμερο του Φεστιβάλ της νεοαλαίας ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για πρακτικούς αλλά και για συμβολικούς λόγους.

Ωστόσο η κριτική που άσκησε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο εκδήλωσης την περασμένη Πέμπτη, αναζωπύρωσε, δέκα μέρες πριν την Κεντρική Επιτροπή, την εσωκομματική αντιπαράθεση. Μένει να φανεί αν οι εσωκομματικές τριβές που πυροδοτήθηκαν εκ νέου θα επισκιάσουν το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει η ηγεσία.

Ειδικότερα, η αναφορά περί του ότι η αριστερά δεν χρειάζεται έναν αριστερό Πορτοσάλτε και έναν αριστερό Μπάμπη Παπαδημητρίου και ότι στη δημόσια τηλεόραση χρειάζεται να ξεχωρίζει η είδηση από το σχόλιο και την άποψη, επί της ουσίας είχε στόχο τον Νίκο Παππά. Οι αντιδράσεις προήλθαν πάντως από τους δημοσιογράφους Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρη Καψώχα, τους συντελεστές κεντρικής εκπομπής που συχνά κατηγορήθηκε ότι κινείται στην παραπάνω λογική, τη λογική δηλαδή της σκληρής κομματικής προπαγάνδας.

Ακολούθως παρενέβη με σχόλιο στο facebook και στο γνωστό ύφος ο Παύλος Πολάκης νυν αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, δηλώνοντας σε προστακτικό τόνο: «Κόφτε το για την ΕΡΤ!!! Κάποιοι σφίγγουμε τα δόντια για να μη μιλήσουμε δημόσια ! Θα μιλήσουμε εκεί που πρέπει και θα πράξουμε αυτά που πρέπει»!!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη που τάσσονται στο «στρατόπεδο» όσων διαφοροποιούνται με τους όρους διεύρυνσης που φαίνεται μέχρι στιγμής να προτείνει η ηγεσία, στο παρασκήνιο εκτιμούν ότι επιχειρείται να μην υπάρξει απολογισμός για τα πεπραγμένα στην ΕΡΤ και σ’ αυτό το λόγο αποδίδουν το ότι το συνέδριο πήγε παραπίσω, δηλαδή στις αρχές της άνοιξης.

Ενδεχομένως λοιπόν, η αιχμή Τσακαλώτου να σηματοδοτεί μια προσπάθεια να ανοίξει αυτή η συζήτηση εδώ και τώρα, καθώς πολλοί τη θεωρούν κομβική στο βαθμό που εκτιμούν ότι εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος με τους αντιπάλους του και άρα απογοήτευσε πολύ κόσμο.

 

Διεύρυνση και … δια του ονόματος;

Στο μεταξύ, την ηγεσία φαίνεται να απασχολεί σε πρώτο πλάνο με ποιο τρόπο θα απευθυνθεί και θα προσελκύσει το ευρύτερο δυνατό κοινό εν όψει της τρίμηνης καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται σενάρια σχετικά και με το ενδεχόμενο προσθήκης στο όνομα του κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ – «Πράσινη Αριστερά» ή ΣΥΡΙΖΑ – «Πράσινη Συμμαχία) με πρόθεση να δοθεί στίγμα οικολογικό αν και οι καχύποπτοι εκτιμούν ότι επιχειρείται έτσι να σηματοδοτηθεί μια κάποια σοσιαλδημοκρατική στροφή.

Μένει να φανεί αν – και ως προς αυτό – η ηγεσία θ’ ανοίξει τα χαρτιά της στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή ή όχι. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας σε συνέντευξή του αφήνει το σχετικό ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας «Ναι, θα μπορούσε. Προσωπικά αναγνωρίζω τον εαυτό μου σε μια Αριστερά ριζοσπαστική στις αντιλήψεις της και ταυτόχρονα πιστεύω ότι η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική διαχείριση. Κάτι πολύ διαφορετικό σήμερα από τις παλιές πολιτικές της σοσιαλδημοκρατίας. Αν ο κόσμος που θέλει να πάρει μέρος στο νέο εγχείρημα δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του με τον ίδιο τρόπο, δεν πιστεύω πως το όνομα θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.