search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01
MENU CLOSE

Υπό βροχή οι απεργιακές διαδηλώσεις των συνδικάτων (Photos)

24.09.2019 11:29
4905701

 

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση των συνδικάτων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και σειρά σωματείων και ομοσπονδιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν υπό βροχή από τα Προπύλαια, την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Χαυτεία, όπου πραγματοποιήθηκαν οι προσυγκεντρώσεις από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ και πρωτοβάθμια σωματεία αντίστοιχα, προς το Σύνταγμα και τη Βουλή.

Μεταξύ άλλων στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν οι ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, η ΠΝΟ, η ΟΤΟΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και σειρά πρωτοβάθμιων σωματείων όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ, το σωματείο εργαζομένων στα Public και άλλα.

Στις απεργιακές προσυγκεντρώσεις οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεση των εργαζομένων στις προωθούμενες ανατροπές στα εργασιακά, στη λειτουργία των σωματείων καθώς και στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σφοδρή επίθεση κατά του εργοδοτικού συνδικαλισμού εξαπέλυσαν οι ομιλητές στην απεργιακή προσυγκεντρώση του ΠΑΜΕ, ενώ το “παρών” στα Προπύλαια έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσουμπα. Στη συγκέντρωση των ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν και στελέχη του ΣΎΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί δεκάδες άτομα, ναυτεργατες και αλληλέγγυοι, συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας της ΠΝΟ στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία κρίθηκε παράνομη-αλλα όχι καταχρηστική- αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία ακινητοποιημένα θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας λεωφορεία και τρόλεϊ καθώς και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ μεταξύ 09:00-21:00 θα κινούνται οι συρμοί του μετρό και από 08:00-22:00 του τραμ.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», «με το οποίο, πέραν από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει “γη και ύδωρ” στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Στέλιος Μισίνας, Μιχάλης Καραγιάννης, Γιάννης Παναγόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01