search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:50
MENU CLOSE

Στο… «πράσινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
26-9-2019
29.09.2019 03:00
mitsotakis_18.jpg

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα συγκρουστούν δυναμικά στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Ένα από τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ήταν αυτό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, εξήγγειλε μέτρα, όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2012.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια ούτε οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καρπός θεωριών συνωμοσίας, όπως συνηθίζουν να ισχυρίζονται ακόμη και ηγέτες μεγάλης εμβέλειας, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οι επιπτώσεις του είναι ήδη ορατές και στην ελληνική επικράτεια.

Ο κίνδυνος ερημοποίησης αρκετών περιοχών στη χώρα μας και οι συνέπειες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου δράσης πριν να είναι πολύ αργά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με βάση τις δημόσιες δηλώσεις, τόσο από την πλευρά της Κουμουνδούρου όσο και από αυτήν του Μεγάρου Μαξίμου, και τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται ότι, την επόμενη περίοδο, θα προσπαθήσουν να ρίξουν μεγάλο βάρος των προσπαθειών τους στην οικολογία και στην «πράσινη» ταυτότητα.

Μία έντονη γεύση πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες. Αιγιαλός, λιγνίτης, ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και ζητήματα που αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις ήδη αποτελούν βασικά θέματα στην πολιτική ατζέντα. Ούτως ή άλλως η προστασία του περιβάλλοντος, το κατεπείγον της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και η καθαρή ενέργεια είναι σήμερα κυρίαρχα ζητήματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δείχνουν και τα μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αν και για πολλά χρόνια όσοι ασχολούνταν με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την Πολιτική Οικολογία θεωρούνταν περίπου… γραφικοί, στις μέρες μας η «πράσινη» αντίληψη για τον κόσμο εκφράζει το πνεύμα της εποχής και τα πράσινα κόμματα γνωρίζουν μια νέα άνθηση, εις βάρος μάλιστα της παραδοσιακής Σοσιαλδημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τον Αύγουστο μια μακροσκελή ανάρτηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. «Η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον εν ονόματι της ιδιοτέλειας και του κέρδους, οδηγούν σε τραγικές εξελίξεις για την ίδια μας τη ζωή» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η αδιαφορία απέναντι σ’ αυτή την απειλή, είναι αδιαφορία απέναντι στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας. Και οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας».

Η σύλληψη περί «πράσινου» ΣΥΡΙΖΑ – διάσταση η οποία συζητείται ότι ενδεχομένως θα απεικονιστεί και στο όνομα του κόμματος στο επόμενο συνέδριο – ήλθε σχεδόν νομοτελειακά, καθώς η οικολογία είναι ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για δυναμική αντιπολίτευση. Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για αυτού του είδους την αντιπαράθεση στην Ελλάδα. «Έντονο είναι το “αντιπεριβαλλοντικό προφίλ” της κυβέρνησης από τα πρώτα της βήματα» έχει δηλώσει σχετικά ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στην ΕΡΤ1 απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσθέτοντας ότι, ειδικά στην Ελλάδα, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ανάπτυξης.

Την αντίληψη αυτή ενίσχυσε η παρουσία του Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στις περιβαλλοντικές παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην πολιτική για τις επενδύσεις, αλλά και σε αντιπεριβαλλοντικές πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης.

Από το Μαξίμου απαντούν ότι σε αυτό το πεδίο δεν θα είναι εύκολοι αντίπαλοι.

«Έως τις εκλογές του 2012 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» υπενθυμίζουν και συμπληρώνουν: «Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, είχε αναφέρει ότι «την πράσινη πολιτική δεν τη χαρίζουμε». Η κυβέρνηση ωστόσο εξετέθη με τη διαρροή των σχεδιασμών της για τις αλλαγές στο θέμα του αιγιαλού και υποχρεώθηκε άρον – άρον να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις προκειμένου να τις μελετήσει εκ νέου.

Λόγια και πράξεις

Οι οικολογικές οργανώσεις συμφωνούν ότι τα προβλήματα στη χώρα μας είναι πολλά. Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε επιδείνωση των περιβαλλοντικών δεικτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, είναι υψηλή η ευαισθησία των Ελλήνων για το περιβάλλον, γεγονός που δημιουργεί γόνιμο έδαφος για τις πρωτοβουλίες αλλαγής του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου που επικρατεί στην Ελλάδα προς μια ενεργό στάση κατά της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και υπέρ της τοπικής οικονομίας.

Η ανάδειξη της διαχείρισης απορριμμάτων ως μεγαλύτερου περιβαλλοντικού προβλήματος επιβεβαιώνει τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν για την υποχρεωτική χωριστή συλλογή και διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κατασκευή σύγχρονων μονάδων κυκλικής οικονομίας με αποτροπή της ταφής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σταχυολογούν, τέλος, ως άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας την ατμοσφαιρική και τη θαλάσσια ρύπανση, την έλλειψη μεγάλων και ποιοτικών χώρων κοινόχρηστου πρασίνου, τη μη διαδεδομένη χρήση ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις δασικές πυρκαγιές, το παράνομο κυνήγι και ψάρεμα, την κακοποίηση ζώων, τη μη εκτεταμένη χρήση αιολικής ή ηλιακής ενέργειας.

Μένει να δούμε την επόμενη περίοδο εάν – και σε ποιον βαθμό – τα ελληνικά πολιτικά κόμματα σχεδιάζουν να προβάλουν μέτρα πολιτικής με άμεσο αποτέλεσμα ή θα μείνουν στις ωραίες – πλην δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο – διακηρύξεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:48