search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:08
MENU CLOSE

DBRS: «Γκάζι» από τις ελληνικές τράπεζες

30.09.2019 13:11
DBRS: «Γκάζι» από τις ελληνικές τράπεζες - Media

 

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η DBRS θεωρεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωσή τους είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά πως οι τράπεζες σημειώνουν κάποια πρόοδο στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιοποίησης τους.

Τα βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζει η DBRS σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο:

  • Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs.
  • Οι τράπεζες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στη μείωση των NPEs, ωστόσο, οι μη οργανικές λύσεις είναι τώρα ελκυστικές με σημαντικές πωλήσεις ή και τιτλοποιήσεις.
  • Οι τράπεζες έχουν επίσης προβεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση της κερδοφορίας, ενώ δύο τράπεζες ενίσχυσαν πρόσφατα τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης τους μέσω της έκδοσης τίτλων Tier2.

Η DBRS θεωρεί ότι η διαχείριση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. 

Μέχρι σήμερα, βασίζονταν κυρίως σε οργανικές λύσεις για μείωση των NPEs, εντούτοις, τώρα τελευταία ενεργοποιούνται μη οργανικές λύσεις με σημαντικές πωλήσεις ή/και τιτλοποιήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες. 

Η βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων οδήγησε σε ενισχυμένα καθαρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η κεφαλαιοποίηση σε όλο τον τομέα βελτιώθηκε επίσης, με δύο τράπεζες να εκδίδουν τίτλους Tier 2 στα μέσα του 2019, αναφέρει η DBRS.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:59