search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Grimaldi: Ενδιαφέρον για τρία ελληνικά λιμάνια – Στάση αναμονής για ακτοπλοϊκή αγορά

04.10.2019 16:11
Grimaldi: Ενδιαφέρον για τρία ελληνικά λιμάνια - Στάση αναμονής για ακτοπλοϊκή αγορά - Media

 

Οι Μινωικές Γραμμές είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα προκύψει στην αναπτυσσόμενη ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά και τα λιμάνι Ηρακλείου, Πάτρας, Ηγουμενίτσας τόνισε ο Εμανουέλ Γκριμάλντι μιλώντας στο 23ο Συνέδριο του Ομίλου που πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Newmoney.gr σε ερώτηση που του έγινε εάν οι ευκαιρίες  έχουν όνομα Attica ή Ανεκ απάντησε «είστε σίγουροι ότι είναι ευκαιρίες; Δεν ξέρουμε ακόμα θα το δούμε. Το θέμα είναι εάν είναι για πώληση και εαν ψάχνουν αγοραστή πλοικτήτη fund. Δεν είναι ξεκάθαρο σε μένα».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι οι ευκαιρίες για τον Όμιλο στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια της Πάτρας, Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου όπου στο τελευταίο δραστηριοποιούνται οι Μινωικές μεταφέροντας κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατ. επιβάτες και χιλιάδες φροτηγά. «Ενδιαφερόμαστε για τα logistics σε αυτά τα λιμάνια και για τις μεταφορές από αυτά τα λιμάνια. Αυτά ναι είναι ευκαιρίες που θα εκμεταλλευτούμε. Άλλωστε οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουμε στην Ελλάδα ειναι λίγες συγκριτικά με το μέγεθος του Ομόιλου μας. Άρα μπορούμε να επεκταθούμε Ειδικά για το λιμάνι του Ηρακλείου είπε ότι σε πρόσφατη συνάτηση «που είχα με τον νεό υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη που είναι και από την Κρήτη μου είπε ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις από τις Μινωικές στην Κρήτη και ακριβώς επειδή είναι από την Κρήτη ξέρει τι είναι καλό για το νησί».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι από το 2008 ο Όμιλος Γκριμάλντι έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα κατά την διάρκεια του Συνεδρίου ο Εμανουέλ Γκριμάλντι επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Όμιλος είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία επένδυσε σε σχήματα φιλτραρίσματος των καυσαερίων (scrubber).

Η εταιρεία όπως είπε έχει περιουσιακά στοιχεία, ιδιόκτητα κτίρια, ρευστότητα και μηδενικά χρέη ώστε να αντιμετωπίσει με ηρεμία το μέλλον όποιο και αν είναι αυτό.

Όπως είπε ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ σημαντικός για τον Όμιλο αφού έγινε δουλειά σε βάθος για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Όλοι οι παίχτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας πρέπει να συγχρονιστούμε με τη νέα νομοθεσία του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού –IMO που θα ισχύσει από την 1/1/2020 για καύσιμα με μειωμένο θείο λιγότερο του 0,5%.

Σημείωσε χαρακτηριστικά «μακροπρόθεσμα, έχουμε ένα όνειρο: μηδενικές εκπομπές αερίων στην ναυτιλία, η οποία θα μεταφέρει προϊόντα χωρίς να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στον πλανήτη».

Βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να στραφούμε στα καθαρά καύσιμα και να έχουμε καθαρότερο diesel. Αυτό από μόνο του θα μειώσει κατά 7 φορές την εκπομπή καυσίμων από τα πλοία. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζουμε σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση και εκπομπή αερίων. Είμαστε έτοιμοι επίσης να γίνουμε «μπροστάρηδες» στην πράσινη τεχνολογία. Ο Όμιλος δούλεψε και πέτυχε τα πλοία τους να έχουν 0 εκπομπές αερίων στα λιμάνια. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε στα δύο cruise ships Rome και Barcelona στα οποία έγινε επιμήκυνση στα ναυπηγεία του Παλέρμο, τοποθετήθηκαν μεγάλες μπαταρίες και έγιναν τα πρώτα και μεγαλύτερα υβριδικά πλοία στον κόσμο. Προστέθηκαν ηλιακοί συλλέκτες , led φωτισμοί και όλα αυτά θα αντικαταστήσουμε στα πολλά νεότευκτα που περιμένουμε.

Ο Όμιλος Grimaldi έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή 29 πλοίων. Έχει παραλάβει ήδη τα 10 και τα άλλα 19 αναμένεται να ενταχθούν στο στόλο του στα επόμενα 2-3 χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18