search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:02
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπαθεί για κίνηση υψηλότερα των 830 μονάδων

07.10.2019 11:25
«Βραχυκύκλωμα» στο Χρηματιστήριο - Γιατί διακόπηκαν οι συναλλαγές - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν την κατεύθυνση που θα λάβουν οι εξελίξεις, τόσο στο μέτωπο του “Brexit”, όσο και τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Στην προσοχή των επενδυτών, επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται,, αλλά και τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με διαχειριστές, οι τρεις ομιλίες του Jerome Powell, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς και η δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ, θα δώσουν το στίγμα για την πορεία των αγορών στη διάρκεια της εβδομάδας.

Από την άλλη, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Αύγουστο. Τα συμβόλαια για “made in Germany” προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,6%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά να υποχωρεί κατά 1,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διολισθήσει κατά 0,3%.

Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών στην ευρωζώνη κάνει “βουτιά” τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων έξι ετών και περισσότερο. Ο δείκτης του ερευνητικού οργανισμού Sentix βυθίζεται στις -16,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από -11,1 τον Σεπτέμβριο. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2013, ενώ ξεπερνάει τις προβλέψεις για πτώση στις -13.

Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση κάνει επίσης “βουτιά” στις -15,5 μονάδες, από -9,5. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη πτώση και η πιο αδύναμη ανάγνωση από τα τέλη του 2014.

“Χτύπημα” δέχεται και η μέτρηση που αφορά την οικονομική προοπτική, με τον δείκτη να υποχωρεί στις -18 μονάδες, από -12,8 τον προηγούμενο μήνα.

Με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη ακινήτων της Halifax.

Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Αύγουστο είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 1,8%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4%, μετά την άνοδο 0,2% του Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα στο Facebook απηύθυναν οι Βρυξέλλες, όσον αφορά τους δυνητικούς οικονομικούς κινδύνους που θέτει το κρυπτονόμισμα Libra, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη ρύθμιση για τα ψηφιακά νομίσματα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, μπορεί οι βασικοί δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και ο γενικός δείκτης να διεκδικεί επιστροφή υψηλότερα των 830 μονάδων, όμως η συνεδρίαση δεν έχει “νεύρο”, λείπει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και ο τζίρος είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 830 μονάδων, έχοντας σαν, μέχρι στιγμής, υψηλό τις 830,94 μονάδες (+0,81%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 12 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Ελλάκτωρας (-1,81%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ από τις μετοχές που κινούνται με διαθέσεις θετικής μεταβολής, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+1,68%), Εθνική (+1,40%), Πειραιώς (+1,79%), ΔΕΗ (+3,04%), Viohalco (+1,44%), Motor Oil (+1,77%), Jumbo (+3,28%), Fourli (+1,14%), ΟΠΑΠ (+1,89%) και Μυτιληναίο (+1,39%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 830 μονάδων και κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως για να γίνει πειστικότερη η αντίδραση, χρειάζεται και τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:57