search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:26
MENU CLOSE

Μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη στην Ιταλία

16.10.2019 06:01
Μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη στην Ιταλία - Media

 

Το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησαν χθες για το προσχέδιο του επόμενου προϋπολογισμού, καθώς η επίσημη προθεσμία για να υποβληθεί στην Κομισιόν έληγε τα μεσάνυχτα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας συμφώνησε χθες στη μείωση των φόρων για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο ίδια επίπεδα με το τρέχον οικονομικό έτος, δηλαδή στο 2,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή πάνω απ’ όλα, τα δύο κόμματα ματαιώνουν την αύξηση του ΦΠΑ που είχε δρομολογηθεί για το 2020 και θα εξασφάλιζε έσοδα 23 δισ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο, καθώς υπερίσχυσαν οι φόβοι μήπως παγιδευθεί η οικονομία σε ύφεση. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει, μεταξύ άλλων, την επιβολή προστίμων και τη δημιουργία κινήτρων με απώτερο στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, η οποία σχηματίστηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα με την παρότρυνση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, εξετάζει τη μείωση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 26.000 έως 35.000 ευρώ κατά 500 ευρώ υπό τη μορφή επιστροφής φόρου, στερώντας έσοδα 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει μία σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται πως στερεί από το ιταλικό δημόσιο περίπου 109 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπολογίζεται πως έτσι θα καταφέρει να εξασφαλίσει έσοδα 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οικονομικό επιτελείο του κυβερνητικού συνασπισμού σκέπτεται να επιβάλει πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ για τους εμπόρους και τους παρόχους υπηρεσιών που δεν δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Πιθανότητα θα μειώσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο για τη διεκπεραίωση συναλλαγών με μετρητά από τις 3.000 στα 1.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, η Ρώμη προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ για τις αγορές που γίνονται με κάρτα αντί μετρητά. Βέβαια, απομένει η «ετυμηγορία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ έναντι μείωσης κατά 0,6% που είχε υποσχεθεί η Ρώμη τον περασμένο Ιούλιο. Η υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και μέλος του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λάουρα Καστέλι, δήλωσε πως έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες με το Δημοκρατικό Κόμμα διαμορφώθηκε ένας «επεκτατικός προϋπολογισμός» όπου περιλαμβάνονται η μείωση του φόρου εισοδήματος και η ενίσχυση των επιδομάτων για τους φτωχούς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:26