search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:50
MENU CLOSE

Μηταράκης: Διατηρείται το επίδομα για τους συνταξιούχους – Θα καταβληθεί εκ νέου το 2020

18.10.2019 10:12
Μηταράκης: Μέχρι τέλος Μαρτίου αποχωρούν 10.000 πρόσφυγες από τα νησιά - Media

 

«Περικοπές στις συντάξεις δεν θα υπάρξουν. Είναι απολύτως ασφαλείς στα σημερινά επίπεδα και, μάλιστα, η ροπή θα είναι θετική τα επόμενα χρόνια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Crash.

Σε ερώτηση σχετικά με ποιον τρόπο το υπουργείο Εργασίας θα στηρίξει τους συνταξιούχους, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Καταρχάς, θα διατηρηθεί το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων και θα καταβληθεί εκ νέου το 2020. Επίσης, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε σύντομα η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας να μπορέσει να πάρει μία πιο θεσμική, μία πιο μόνιμη μορφή. Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, είναι να υποστηριχθούν, όσο το δυνατόν, περισσότεροι συνταξιούχοι, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, οι τεράστιες μειώσεις έγιναν με το νόμο Κατρούγκαλου και ήδη το διαπιστώνουν οι συνταξιούχοι στα εκκαθαριστικά. Όπως είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση τα έκρυβε παρανόμως, γιατί σε αυτά αναφέρονται οι μειώσεις του επανυπολογισμού και οι προσωπικές διαφορές. Στα εκκαθαριστικά είναι γραμμένος ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μόνο για ενημερωτικούς λόγους, για να δουν οι συνταξιούχοι τι θα σήμαινε για την τσέπη τους ο νόμος Κατρούγκαλου. Και ξεκαθαρίζω, η προσωπική διαφορά δεν κινδυνεύει να κοπεί με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» συμπληρώνει ο ίδιος.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι «να επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη, αυτά που καθ’ υπερβολή της πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση». «Μειώσαμε ήδη τον ΕΝΦΙΑ, που για πολλές ελληνικές οικογένειες ήταν ένα δυσβάσταχτο φορτίο. Διατηρούμε το αφορολόγητο, ενώ, παράλληλα, μειώνουμε τον συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα. Ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στο δημογραφικό κίνδυνο, που επιδεινώνεται, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, δίνοντας, μέσα στο 2020, επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. Επιπλέον, για τρία χρόνια, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και παρέχεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης…» διευκρίνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς για την αγορά εργασίας, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός και η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Όπως υπογράμμισε, πάγιος και βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, με ικανοποιητικές απολαβές για τους εργαζόμενους. «Φυσικά, τίποτε δεν επιτυγχάνεται εν μια νυκτί. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ένα πρώτο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή. Από εκεί και πέρα, όπως έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αυτός θα πρέπει να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι ο κατώτατος σήμερα είναι στα 650 ευρώ και με ανάπτυξη 4% θα πάει στα 700 ευρώ» υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι το βασικό σύνθημα εφέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ήταν «Ανάπτυξη για Όλους» και, «ακριβώς, εκεί στοχεύουμε». «Δεν έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων, αλλά προχωράμε ενωμένοι και στηρίζουμε, όσους, μέχρι τώρα, υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες από την οικονομική εξαθλίωση, στην οποία οδήγησαν οι απερίσκεπτες πολικές της παρελθούσας κυβέρνησης», σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ανακοπή του brain drain, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της επιστημονικής μετανάστευσης (brain drain) φέρει συγκεκριμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τα οποία αναγνωρίζονται τόσο σε οικονομικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. «Η χρόνια ανεργία, η υποαπασχόληση, οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και η πολιτικοοικονομική αστάθεια, η έλλειψη αξιοκρατίας και το δυσλειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, θα λέγαμε πως συνοπτικά αποτελούν τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου» διαπίστωσε ο κ. Μηταράκης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, με στόχο την ανατροπή αυτής της κατάστασης, το υπουργείο Εργασίας κινείται με πολύ συγκεκριμένο και στρατηγικό σχέδιο τριών αξόνων:

«Πρώτον, δημιουργούμε καλές θέσεις εργασίας, στις οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που, κατά βάση, επιλέγει το εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Η δημιουργία θέσεων υψηλής εξειδίκευσης, η καλά αμειβόμενη εργασία και, κυρίως, η επαγγελματική προοπτική, είναι χαρακτηριστικά που θα πρέπει να υπάρχουν στο εργασιακό μέλλον που χτίζουμε για τη χώρα μας.

Δεύτερον, στοχεύουμε στον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, με τη μείωση των εισφορών και την στήριξη τόσο των εργαζομένων, όσο και της επιχειρηματικής τάξης.

Το τρίτο μέτρο αφορά στην αλλαγή του επενδυτικού προφίλ της χώρας. Η Ελλάδα, από τη στιγμή που θα καταστεί ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός, θα χτίσει σιγά σιγά ένα δίκτυο από νέους ισχυρούς παίκτες στην αγορά εργασίας, που θα μπορούν να απορροφήσουν σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Έτσι, σταδιακά, θα καταφέρουμε να στρέψουμε και το οικονομικό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, δηλαδή έντασης κεφαλαίου και γνώσης και, κατ’ επέκταση, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον θα είναι να φέρουμε τον απόδημο Ελληνισμό πίσω στην πατρίδα του. Αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αποχωριστούν την οικογένεια τους, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε εδώ, για να τους πείσουμε πως αξίζει να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, συνεισφέροντας με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους στην οικοδόμηση του αύριο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:45