search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:10
MENU CLOSE

Τα 6 σημάδια στο σώμα σου που «φωνάζουν» ότι έχεις πολύ στρες

23.10.2019 16:14
Τα 6 σημάδια στο σώμα σου που «φωνάζουν» ότι έχεις πολύ στρες - Media

 

Το σώμα σου έχει πάρα πολλές λειτουργίες. Μία εξ’ αυτών, είναι να σε ενημερώνει για το πότε φτάνει στα όριά του, πότε «κλατάρει» και πότε το στρες έχει κάνει κατάληψη, χωρίς καν να το έχεις πάρει πρέφα. Οι δύο τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται το άγχος είναι: ψυχολογικά και σωματικά. Ποιες είναι όμως αυτές οι περιπτώσεις που το σώμα σε ενημερώνει ότι κοντεύεις να «τα φτύσεις» και δεν πρέπει να το αγνοήσεις;

To Ladylike παρουσιάζει παρακάω τα έξι σημάδια του στρες

Επίμονος πονοκέφαλος

Ημικρανία που δε λέει να φύγει όλη τη μέρα. Σου ακούγεται γνώριμο; Το στρες είναι το κλασικό αίτιο των πονοκεφάλων και όσο περισσότερο έχεις, τόσο επιδεινώνεται ο πόνος. Γενικά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, αλλά πρέπει να επισκεφθείς άμεσα το γιατρό σου όταν ο πονοκέφαλος συνδυάζεται με πυρετό ή θολή όραση.

Επηρεάζει το πεπτικό σύστημα

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο στομάχι και αυτό εξηγείται, σύμφωνα με έρευνα του Harvard. Ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το στομάχι και το έντερο, και αυτό φαίνεται και από το πώς νιώθεις όταν σκέφτεσαι το φαγητό και απελευθερώνονται στομαχικά οξέα πριν καν φας. Ένα διαταραγμένο έντερο στέλνει σινιάλα στον εγκέφαλο και αντίστροφα. Το άγχος λοιπόν μπορεί να μεταφερθεί στο στομάχι, προκαλώντας (συν τοις άλλοις), φούσκωμα ή ναυτία.

Διψάς πολύ

Η αφυδάτωση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Όταν, δε, δίνεις στο σώμα σου τα υγρά που χρειάζεται, του προκαλείς στρες, στο οποίο θα ανταποκριθεί. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι συχνά ώστε να μη χρειαστεί να φτάσεις στο σημείο να διψάσεις και να θέλεις να πιεις νερό σαν τρελή.

Άστατος ύπνος

Μπορεί να το βιώνεις ήδη. Όταν έχεις υψηλό άγχος, «την πληρώνει» ο ύπνος σου. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Άγχους σε ενημερώνει ότι ο ελλιπής ύπνος οδηγεί και σε σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας. Όταν κοιμάσαι άστατα και έχεις έντονο στρες, είναι πολύ πιο πιθανό να βλέπεις συχνούς εφιάλτες με πρωταγωνιστή το άγχος.

Ιδρώνεις υπερβολικά

Όταν το σώμα αντιδρά σε ένα συναίσθημα, όπως το άγχος, αυξάνεται και η έκκριση του ιδρώτα, που αποτελείται από λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Εμφανίζεται κυρίως στις μασχάλες, στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα.

Δεν μπορείς να απολαύσεις τίποτα

Το πιο κλασικό συναισθηματικό σύμπτωμα του στρες είναι αυτό το αίσθημα της ματαιότητας και ο φόβος ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορέσει να σε κάνει να χαρείς. Αν δε θέλεις να βλέπεις τους φίλους σου, να βγαίνεις έξω ή να πηγαίνεις στο γυμναστήριο (ενώ παλιά το έκανες), μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης. Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Υγείας ορίζει την κατάθλιψη ως μακροχρόνια έκθεση στο άγχος. Όταν αυτό το στρες είναι μόνιμα υψηλό, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες άγχους και αυτό περιορίζει την ικανότητα ου ανθρώπου να συμμετέχει σε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:09