search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» στην Κύπρο (Photo | Video)

27.10.2019 10:51
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» στην Κύπρο (Photo | Video) - Media

 

Η τελική φάση της Διακρατικής και Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 στο Πεδίο Βολής του Καλού Χωριού. Η άσκηση διήρκεσε από τις 14 έως 17 Οκτωβρίου, με διάφορες επιμέρους ασκήσεις και ενέργειες, από το σύνολο του Στρατεύματος, στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, από το δυτικότερου ως το ανατολικότερο άκρο της Νήσου εκτελέστηκαν ασκήσεις διπλής ενεργείας, επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις και εφαρμογή διαφόρων τακτικών, με εμπλοκή όλων των μονάδων της ΕΦ στα 3 επίπεδα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Τα γαλλικής κατασκευής άρματα μάχης AMX-30 Β2 της Εθνικής Φρουράς που συμμετείχαν στην ΤΑΜΣ «Ατσάλινο Βέλος» έφεραν τοπωνύμια από τα Κατεχόμενα.

Κατά την εκτέλεση της τελικής φάσης στο Π.Β Καλού Χωριού πέραν των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, συμμετείχε και τριάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολή βομβαρδισμού επίγειων στόχων, εκτελώντας εικονικές προσβολές LowApex εντός του Πεδίου Βολής.

Η στιγμή που τα ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κύπρο

Με την συμμετοχή τριών μαχητικών αεροσκάφών F-16 και ενός μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης η στρατιωτική άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

Η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι ελληνικά μαχητικά συμμετείχαν σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’90.

Η άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» που ολοκληρώθηκε σήμερα, άρχισε στις 14 Οκτωβρίου και σε αυτή πέραν των τριών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της 115 Πτέρυγας Μάχης έκαναν σήμερα εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, συμμετείχε και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», σε κοινή δραστηριότητα με τα πλοία «Ιωαννίδης», «Γεωργίου», «Τσομάκης» και «Αμμόχωστος» της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

«Τα ελληνικά F-16 πέταξαν σήμερα πάνω από την Κύπρο, συμμετέχοντας ουσιαστικά στη διακλαδική ΤΑΜΣ «Ατσάλινο Βέλος» μαζί με τα κυπριακά στρατεύματα. Όπως είχα πει, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τα θέλουμε στις ασκήσεις και όχι στις παρελάσεις», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στόχος δεν είναι να προκαλούμε, αντίθετα είναι για να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να διεξάγουμε στα πλαίσια της δικής μας ακεραιότητας ως χώρας, ασκήσεις που τελικώς είναι η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Δεν είναι σκοπός να προκαλούμε ή να αξιολογούμε αντιδράσεις, που αξιολογούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης για τις τουρκικές αντιδράσεις για την παρουσία των ελληνικών μαχητικών στους κυπριακούς αιθέρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:22