search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:37
MENU CLOSE

Το «Αϊβαλί» του Soloup πάει στην Αμερική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2097
31-10-2019
04.11.2019 04:00
aivali.jpg

 

Ένα πρωτόγνωρο ταξίδι παρουσιάσεων σε δυτικές και ανατολικές πολιτείες

Δεν συνηθίζεται να γίνονται πολλά «book tours», ταξίδια προβολής δηλαδή, για την προώθηση ενός βιβλίου που κυκλοφορεί σε άλλη γλώσσα. Πόσο μάλλον για κόμικς. Το «Αϊβαλί», ωστόσο, που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος, τα συνδύασε και τα δυο.

Ύστερα από την κυκλοφορία του στη Γαλλία και την Τουρκία, έρχεται τώρα η μετάφρασή του στα αγγλικά και η είσοδός του στην αμερικανική αγορά από τις εκδόσεις Somerset Hall Press. Τη μετάφραση έχει αναλάβει ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Stockton στο Νιου Τζέρσι Τομ Παπαδημητρίου, ενώ ο πρόλογος είναι του δημοσιογράφου και ερευνητή Μπρους Κλαρκ, συγγραφέα του βιβλίου «Δυο φορές Ξένος».

Τον Νοέμβριο, λοιπόν, το «Αϊβαλί», στην αμερικάνικη έκδοσή του, ταξιδεύει σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι παρουσιάσεων σε δυτικές και ανατολικές πολιτείες ξεκινώντας από το Σαν Φρανσίσκο. Η επίσημη, μεγάλη παρουσίαση θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ΜGSA (Modern Greek Studies Association).

Στο ειδικό πάνελ για το «Αϊβαλί» ομιλητές είναι ο εκδότης Ντιν Παπαδημητρίου, ο Soloup, η νεοελληνίστρια Κέλη Δασκαλά και ο μεταφραστής. Για τρεις ημέρες θα υπάρχει εκεί και μικρή έκθεση με έργα από το graphic novel. Στη συνέχεια ακολουθούν παρουσιάσεις στη Βοστώνη, στο πανεπιστήμιο του Stockton, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στη Φιλαδέλφεια.

Και στα ισπανικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Αϊβαλί» παρουσιάζεται στο εξωτερικό. Με αφορμή τις άλλες μεταφράσεις του έχει ήδη παρουσιαστεί στη Ραβέννα, δυο φορές στην Οξφόρδη, ακόμα σε Λονδίνο, Παρίσι, Κλερμόν Φεράν, Βρυξέλλες, Κίεβο, Κωνσταντινούπολη και δυο φορές στην ίδια την πόλη αναφοράς, το Αϊβαλίκ. Να θυμίσουμε επίσης πως το 2015 το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε το έργο για τρεισήμισι μήνες, στην πρώτη μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα με αφορμή ένα βιβλίο κόμικς.

Ακολούθησαν εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα κι έτσι το συγκεκριμένο graphic novel παρέμεινε στους τοίχους για πάνω από 400 μέρες σε όλη τη χώρα: Μυτιλήνη, Χανιά, Λάρισα, Καρδίτσα, Πάτρα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σητεία, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καισαριανή, Αλεξανδρούπολη και αλλού. Ακόμα, με αφορμή το «Αϊβαλί», μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί ημερίδες, μια θεατρική παράσταση, έχουν εκπονηθεί μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, υπάρχουν εισηγήσεις σε συνέδρια, αναφορές σε βιβλία κ.λπ. Για το 2020 έχει ήδη προγραμματιστεί η κυκλοφορία του και στην ισπανική γλώσσα.

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Νοέμβριο έχει ως εξής: Σαν Φρανσίσκο (6.11), Σακραμέντο (9.11), Πρίνστον (11.11), Στόκτον / Νιου Τζέρσι (12.11), Βοστώνη (13.11), Νέα Υόρκη (14.11), Φιλαδέλφεια (15.11).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33