search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:16
MENU CLOSE

Κι όμως το κάνεις λάθος – Πότε δεν πρέπει να τρώμε τα συγκεκριμένα λαχανικά

05.11.2019 17:53
Το λαχανικό που προστατεύει τον οργανισμό και μας... προσθέτει χρόνια! (Photo) - Media
 
Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.
 
Η υπερκατανάλωση όμως συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.
 
Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά τα λαχανικά , καθώς και αν πρέπει να τα μειώσετε ή να σταματήσετε την κατανάλωσή τους:
 
1. Ντομάτες: Περιέχουν μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων. Τα άτομα με διαταραχές του πεπτικού, καλό είναι να αποκλείουν τις ντομάτες και τα προϊόντα με βάση αυτές για 2-3 εβδομάδες από τη διατροφή τους για να διαπιστώσουν αν αισθάνονται καλύτερα.

2. Λαχανίδα: Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, είναι σημαντικό να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα της βιταμίνης Κ στο αίμα σας, καθώς η απότομη αύξησή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Προσπαθείτε να τρώτε καθημερινά σταθερές ποσότητες λαχανικών που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο και γενικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

3. Παντζάρι: Ένας στους πέντε ανθρώπους ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά. Αν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε οξαλικά οξέα, όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και τα σέσκουλα.

4. Σπαράγγια: Αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, που ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα λαχανικά που περιέχουν πουρίνες είναι τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

5. Αγκινάρες: Οι άνθρωποι που έχουν διαπιστωμένη αλλεργία στο φυτό αμβροσία, πάσχουν δηλαδή από το λεγόμενο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, πρέπει να αποφεύγουν τροφές, όπως οι αγκινάρες. Όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ, πρέπει να αποφεύγουν το αβοκάντο, ενώ οι αλλεργικοί στην ασπιρίνη, πρέπει να αποφεύγουν τροφές με σαλυκιλικά, όπως τα ραπανάκια και τα μήλα.

6. Λάχανο: Αν πάσχετε από νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση λάχανου, το οποίο περιέχει βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ανάλογη δράση.

7. Μελιτζάνες: Αν έχετε περιττά κιλά ή πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος σας για ιατρικούς λόγους, περιορίστε την πρόσληψη μελιτζάνας, η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά λιπαρά λόγω της σπογγώδους υφής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τηγανητές μελιτζάνες απορροφούν τέσσερις φορές περισσότερο λάδι από τις τηγανητές πατάτες.

8. Γογγύλια: Αν ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, πρέπει να τα αποφεύγετε λόγω ουσιών που περιέχουν και οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή των ορμονών.

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:16