search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:20
MENU CLOSE

ΕΦΚΑ: Πότε μπλοκάρεται η υποβολή ΑΠΔ σε κακοπληρωτές εργοδότες

07.11.2019 06:49
ΕΦΚΑ: Πότε μπλοκάρεται η υποβολή ΑΠΔ σε κακοπληρωτές εργοδότες - Media

 

Το «μπλόκο» στην ηλεκτρονική πρόσβαση των κακοπληρωτών εργοδοτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ενεργοποιεί υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε εκτέλεση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, δίνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) η δυνατότητα να  προβαίνει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εισφορών –«αγγίζοντας» πλέον την περιουσία των στρατηγικών οφειλετών– μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Στόχος του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, να κλείσει κάθε «παράθυρο» εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στους συστηματικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους εργοδότες που, βρίσκοντας «ανοίγματα» στο νομικό πλαίσιο, απέφευγαν συστηματικά την εκπλήρωση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Αναλυτικά, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η δυνατότητα αναστολής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) δίνεται στο ΚΕΑΟ, παράλληλα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Ο εργοδότης ασφαλίζει προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

• Δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών ή προβαίνει επανειλημμένα σε ρυθμίσεις τις οποίες στη συνέχεια δεν εξυπηρετεί.

• Η μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ανάγεται σε τουλάχιστον 6 μισθολογικές περιόδους κατ’ έτος ή και λιγότερες, εάν ο εργοδότης χρησιμοποιεί μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του ΕΦΚΑ από την περιουσία του, ή δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό των πραγματικών υπευθύνων.
Μετά την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι ΑΠΔ θα πρέπει να υποβληθούν, με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του ΕΦΚΑ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13