search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:00
MENU CLOSE

Προκαταρκτική για Novartis: Aναβλήθηκε η συνεδρίαση πριν καν αρχίσει – Οι διάλογοι και οι εντάσεις

07.11.2019 16:29
Πηγές ΚΟ της ΝΔ για προανακριτική: Παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους - Media

 

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Η συνεδρίαση της επιτροπής, στην ουσία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, αρνήθηκαν να εξέλθουν της αίθουσας 150 που συνεδρίαζε η επιτροπή, όπως τους ζήτησε ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούγας.
 
«Ο κ. Φρουζής έχει έρθει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εξεταστεί», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης, βγαίνοντας από την αίθουσα. «Η κατάθεση του κ. Φρουζή αναβάλλεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην επιτροπή βρίσκονται άτομα που απαγορεύεται να βρίσκονται, γιατί διαφορετικά είναι μη νόμιμη η σύνθεση της επιτροπής και όποια κίνηση κάνουμε θα δημιουργήσει ακυρότητα», είπε επίσης ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι οι κκ Τζανακόπουλος και Πολάκης αρνούνται να φύγουν.
 
Οι διάλογοι εντός της προανακριτικής και η διακοπή της συνεδρίασης
Μέσα στην επιτροπή ο Σπ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, σύμφωνα με το iefimerida, πως «πρέπει να συζητήσουμε το αίτημα εξαίρεσης των δύο (Πολάκη, Τζανακόπουλου) αλλά και της εξαίρεσης των τριών (σ.σ. Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου).
 
Απαντώντας ο κ. Μπούγας, είπε πως «πρέπει να υπάρχει η νόμιμη σύνθεση της επιτροπής για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό».
 
Ο πρόεδρος της προανακριτικής απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα με τον οποίο είχε τον εξής διάλογο:
 
Μπούγας: «Κύριε Λάππα, εκπροσωπείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος;».
 
Λάππας: «Κύριε πρόεδρε, έχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία και θα αποφασίσουν οι ίδιοι»!
 
Από την πλευρά του ο Π. Πολάκης κράτησε αρχικά χαμηλούς τόνους, ενώ ο Δημ. Τζανακόπουλος φώναζε για συνταγματικότητα της διαδικασίας εξαίρεσής τους.
 
Σπύρος Λάππας ΣΥΡΙΖΑ: Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου
 
Γιάννης Μπούγας, Πρόεδρος Επιτροπής: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση;
 
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Είμαι εδώ κατ’ εντολήν του Προέδρου μου. Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα.
 
Γιάννης Μπούγας: Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Ο Μπούγας ξαναζητάει να αποχωρήσουν – αρνούνται φωνάζοντας και διακόπτει τη συνεδρίαση – αναβάλλοντας για επόμενη φορά. Η συνεδρίαση ίσως διεξαχθεί την Τρίτη κατά πληροφορίες.
 
Αμέσως μετά, αποχώρησαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που παρέμειναν για λίγο μέσα.
 
Μπούγας: Διέκοψα λόγω μη νόμιμης σύνθεσης
Ο προεδρεύων της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή αναβλήθηκε λόγω μη νόμιμης σύνθεσής της, αφού στο κατ’ επανάληψη αίτημά του να αποχωρήσουν, εκείνοι αρνήθηκαν. Ετσι, ανέβαλε τη συνεδρίαση για άλλη ημέρα.
 
Θάνος Πλεύρης: Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται αν είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας.
 
Διάλογος Μαρκόπουλου – Γεροβασίλη
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια φωνές και εντάσεις.
 
Όλγα Γεροβασίλη: Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή.
 
Όλγα Γεροβασίλη (εξίσου ειρωνική): Θα τον πάμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Πολάκης: Προστατεύουν τον Φρουζή -Θα έρθουμε και την επόμενη φορά
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε: «Προστατεύουν το Φρουζή γι αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ!»
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Μπούγας, είπε ότι η επιτροπή δεν μπορεί να προχωρήσει με μη νόμιμη σύνθεση και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλήθησαν επανειλημμένα να αποχωρήσουν και απάντησαν αρνητικά. Τελευταίοι από την αίθουσα και αφού είχαν αποχωρήσει όλα τα άλλα μέλη της επιτροπής, βγήκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα.
 
Τσίπρας: Κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής
Σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ορχομενό, τον δεύτερο σταθμό του στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Βοιωτία.
 
Μιλώντας σε συνέλευση με κατοίκους, σε κεντρική καφετέρια της πόλης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ευρύτερα για «κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής» και μίλησε ειδικότερα για «αυταρχική» συμπεριφορά του προέδρου της Βουλής, «ετσιθελικά να καταργήσει μέλη της Επιτροπής». Χαρακτήρισε δε «πρωτοφανές», να μην αφήσουν τον Δ. Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής.
 
Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την αναβολή της συνεδρίασης της Προκαταρκτικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα. Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής».
 
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λάππας σημείωσε ότι «σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας. Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».
 
ΚΙΝΑΛ κατά ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, προκειμένου να παρακωλύσει για άλλη μια φορά την εξέταση του μάρτυρα Φρουζή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις της Επιτροπής και την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
 
Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία αίσθηση του κοινοβουλευτικού βάρους και καθήκοντός του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην προανακριτική επιτροπή, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και ότι τα ήδη εξαιρεθέντα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακωλύουν τη διαδικασία.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συγκάλυψη του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης 2004-2009, κάνει τα πάντα για να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, να μην αποκαλυφθεί η πολιτική σκευωρία.
 
Μετρήθηκε με την αλήθεια και έχασε οριστικά. Παραδίδουμε την ευτελιστική τακτική του, που υποκατέστησε την πραγματική πολιτική, στους πολίτες. Αυτοί πάντα κρίνουν, συγκρίνουν και αξιολογούν».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:56