search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:46
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Μέτωπο στην περιστολή των διαδηλώσεων – Βλέπουν εκφυλισμό της διαδικασίας της Προανακριτικής

09.11.2019 04:00
kke_2-1.jpg

 

Δεν μπαίνει στον «γύψο» η λαϊκή διαμαρτυρία, διαμηνύει το ΚΚΕ, αντιδρώντας στις δηλώσεις Πέτσα με τις οποίες προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης για την «οριοθέτηση» των διαδηλώσεων.

Στον Περισσό εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για τυχαίο μέτρο αλλά συμπληρώνει το πλαίσιο που ψηφίστηκε στον αναπτυξιακό νόμο για την κήρυξη απεργίας, τον συνδικαλισμό και τις κλαδικές συμβάσεις και αντανακλά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κοζάνη ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε σχετικώς ότι η Ν.Δ. νομοθετεί ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Δηλαδή, από τη μία διευκολύνσεις και κρατική χρηματοδότηση για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας και από την άλλη περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η Ν.Δ. προχωράει ένα βήμα παραπέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σε μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στη ζωή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε την επί της ουσίας κατάργηση τω συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια να τεθεί στον «γύψο» το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ως προ το δεύτερο έκανε λόγο για καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης και «φακέλωμα» και ανέφερε: «γι’ αυτό θέλουν το υπουργείο Εργασίας να έχει το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων λες και είναι παράρτημα της ασφάλειας. Γιατί, στην ουσία, θέλουν να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τη λειτουργία των συνδικάτων».

Όσο για τα περί κήρυξης απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, σημείωσε πως «αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθειά τους να κόψουν τους δεσμούς των εργαζομένων μεταξύ τους, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, να συζητούν συλλογικά και από κοινού να αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους».

Αισχρές οι αντιδράσεις τύπου «μπάρμπεκιου»

Χθες, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό (Open), ο Γενικός Γραμματέας τοποθετήθηκε και για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι πρέπει να κλείσουν τα hot spot στα νησιά, οι πρόσφυγες να προωθούνται σε ειδικούς χώρους (μίλησε για ανοικτές δομές) στην ενδοχώρα όπου θα κινούνται με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες προκειμένου να μην εγκλωβίζονται εδώ για μήνες ή χρόνια και είτε να παίρνουν άσυλο όσοι το δικαιούνται είτε να ανοίγει ο δρόμος της μετεγκατάστασης προς τις χώρες προορισμού τους στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που ξεσπούν σε περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου δημιουργούνται δομές, σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, ενώ ειδικότερα για αντιδράσεις όπως το «κάλεσμα σε μπάρμπεκιου» έξω από δομή φιλοξενίας στα Διαβατά τη χαρακτήρισε «αισχρή» και σημείωσε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης είπε το «αυτονόητο».

«Να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες»

Για τη Novartιs και την προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο ανέφερε πως η διαδικασία εκφυλίζεται και πως η κόντρα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, που είναι να ψάξει ευθύνες ποινικές ή άλλες για έναν υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ανέφερε πως είναι δικαίωμα των κομμάτων να ορίζουν εκπροσώπους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως επίσης ένα κόμμα μπορεί να ζητήσει από μέλος της επιτροπής να καταθέσει ως μάρτυρας.

Τέλος, τόνισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κατάθεσης στην Προανακριτική των λεγόμενων «προστατευόμενων μαρτύρων» διά της φυσικής τους παρουσίας, καθώς διαφωνεί γενικότερα με το καθεστώς προστασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:40