search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:33
MENU CLOSE

Αναβάθμιση τριών ελληνικών τραπεζών από S&P

08.11.2019 18:03
S&P και DBRS: Αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Media

 

«Ψήφο εμπιστοσύνη» δίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στις ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση και του αξιόχρεου της χώρας.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β από Β-, αναθεωρώντας σε θετικό το outlook από σταθερό. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο B-, αναθεωρώντας θετικά τις προοπτικές της αξιολόγησής της.

Η S&P πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας κερδίζει έδαφος, το οποίο ενισχύει τα οικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2019-2022 – πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης – καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις στις εξαγωγές.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου 2018, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει:

Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήρθησαν οριστικά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις. Η δέσμευση της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδει καρπούς όπως αποδεικνύεται από το βελτιωμένο κλίμα όλων των οικονομικών παραγόντων και των ξένων επενδυτών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η S&P, η εγχώρια αγορά ακινήτων ανακάμπτει. Η διόρθωση των τιμών έληξε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αφού μειώθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2008. Οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων αυξήθηκαν έντονα έκτοτε (ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019) αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμη και σε μεγάλες πόλεις. 

Βασικοί παράγοντες πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τον οίκο, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι πρόσφατες αλλαγές στους νόμους, ιδίως ο νόμος Κατσέλη, η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, η υψηλή ζήτηση για τουριστικά καταλύματα και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».

Ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έχει μεγάλη σημασία για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκκαθαρίζουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 75 δισ. ευρώ (NPEs) από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ο οίκος πιστεύει ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τράπεζες στις προσπάθειές τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια με πωλήσεις καλυμμένων ομολόγων σε εγχώριους και ξένους αγοραστές προβληματικού χρέους». Περίπου 20 από τους φορείς αυτούς, προσθέτει, ενδιαφέρονται για την αγορά «κόκκινων» δανείων καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18