22/09/2020 10:36:09
16.11.2019 / ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2099 στις 14-11-2019

ΚΚΕ: Κεντρική ατζέντα και όχι αντιπερισπασμός το δόγμα «νόμος και τάξη»

ΚΚΕ: Κεντρική ατζέντα και όχι αντιπερισπασμός το δόγμα «νόμος και τάξη» - Media

 

Υψώνει τους τόνους ο Περισσός απέναντι στο κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο την ΑΣΟΕΕ. 
Κι αυτό διότι εκτιμά ότι δεν πρόκειται απλώς για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και στις δυσκολίες κυβερνητικής, πολιτικής και εσωκομματικής διαχείρισης που έχουν ανακύψει, αλλά για κεντρική ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί και την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.


Εν προκειμένω, στο ΚΚΕ θεωρούν ότι η κατάργηση του ασύλου και η επιβολή της «κανονικότητας» στα πανεπιστήμια αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά.
Από εκεί και πέρα, η ένταση της καταστολής θεωρούν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων διά της περαιτέρω απορρύθμισης της εργασίας, της φορολογικής αφαίμαξης των πολιτών και της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια, στο ΚΚΕ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διά της καταστολής σπεύδει να προλάβει την ανάπτυξη του λαϊκού εργατικού κινήματος στην προσπάθεια υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αντίδρασης στην οικονομική πολιτική.


Δεν ήταν τυχαία άλλωστε, λένε στο ΚΚΕ, η πολιτική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα όταν «επιχείρησε με αφορμή την απεργία στις 2 Οκτώβρη να συκοφαντήσει τις εργατικές κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους απεργούς ότι ‘‘ταλαιπωρούν την πλειοψηφία’’, κλείνοντας το μάτι στις μεγαλοεπιχειρήσεις και τους επενδυτές ότι ‘‘θα πάμε μπροστά’’ και ότι σύντομα θα νομοθετήσει νέους περιορισμούς στις διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε μερικές μέρες αργότερα» («Ριζοσπάστης», 13.11.2019).


Την εικόνα συμπληρώνει η αυστηροποίηση στους Ποινικούς Κώδικες (ψηφίστηκαν χθες στην Ολομέλεια) που, σύμφωνα με το ΚΚΕ, στοχεύει κατά κύριο λόγο στην καταστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ζήτησε να αποσυρθεί διάταξη που στοχεύει στην καταστολή των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών.
Παράλληλα το κόμμα ξεδιπλώνει αυτές τις μέρες την πανελλαδική πολιτική του εξόρμηση για το ασφαλιστικό, καθώς θεωρεί, με βάση και επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης με τη μετατροπή της σε «ατομική υπόθεση». Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται συσκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ. με κορύφωση την ομιλία του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει για το ασφαλιστικό η Κομματική Οργάνωση Αττικής στις 25 Νοεμβρίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.


Τέλος, εν όψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή «στον αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», ώστε να δοθεί απάντηση «στο δόγμα ‘‘νόμος και τάξη’’, στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου» αλλά και σε «κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στον ‘‘γύψο’’ και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες». Παράλληλα επισημαίνουν την επικαιρότητα των αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων της αντιδικτατορικής πάλης ενάντια «στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟϊκή δικτατορία», σε μια συγκυρία όπου τα αστικά κόμματα προβάλλουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας κι ενώ στην περιοχή διεξάγονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.