search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:23
MENU CLOSE

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ήπιο «profit taking» στο Χ.Α.

15.11.2019 11:37
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ήπιο «profit taking» στο Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, μετά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, τα μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε ότι “έχει υπάρξει πολύ καλή πρόοδος και μια συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας είναι κοντά”. Διευκρίνισε πάντως ότι “αν και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αρέσει αυτό που βλέπει, δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί”.

Από την κινεζική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι “η ανάκληση των δασμών, είναι ένα κρίσιμο σημείο για την επίτευξη συμφωνίας”.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στην ύφεση το γ΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ειδικότερα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από το προηγούμενο τρίμηνο, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αυτό ήταν το δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9%.

Κατά 1,7% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, ενώ σημείωσε άλμα 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

“Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα αυξηθεί για να φθάσει τα περίπου 362 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020”, καταδεικνύει προσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από επιτροπή της Μπούντεσταγκ, ήτοι κατά 1,1% σε σύγκριση με φέτος, ενώ θα είναι και πάλι ισοσκελισμένος. Το ποσό αυτό είναι κατά 1,7 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 0,8%.

Στα 18,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο από τα 12,6 δισ. που είχε τον Σεπτέμβριο του 2018. Όπως μετέδωσε το Reuters, κινήθηκε επίσης ανοδικά και από τον Αύγουστο, όταν είχε φτάσει στα 14,7 δισ.

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε το παγκόσμιο χρέος το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Όπως μετέδωσε το CNBC, το παγκόσμιο χρέος ενισχύθηκε κατά $7,5 τρισ., τους πρώτους έξι μήνες του 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).

Αναμένεται να ξεπεράσει τα $255 τρισ., μέχρι τα τέλη του 2019.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της αύξησης. Παράλληλα, το χρέος σε αναδυόμενες αγορές έφτασε επίσης σε ιστορικό υψηλό, στα $71,4 τρισ. (220% του ΑΕΠ)”, τονίζεται στην έκθεση του IIF.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και μικρές απώλειες, δοκιμάζοντας τιμές στην περιοχή των 885 μονάδων, ενώ σχετικά μειωμένος δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 892,33 (+0,28%) και 885,05 μονάδων (-0,54%) και ο τζίρος πλησιάζει τα 25 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Οι σημερινές, ήπιες, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απόλυτα αναμενόμενες, αν συνυπολογιστεί ότι το Χ.Α. ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Viohalco (+1,35%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,09%) σημειώνουν τα, μέχρι στιγμής, υψηλότερα κέρδη και Εθνική (-1,31%), Eurobank (-1,71%), Cenergy Holdings (-1,33%), 3E (-3,43%) και Fourlis (-1,09%), τις μεγαλύτερες απώλειες.

Προσοχή θα χρειαστεί το δεύτερο μισό της συνεδρίασης και μετά τις 14.00, που θα έχουν λήξει τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην αγορά παραγώγων, όταν και θα κριθεί το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:21