search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:26
MENU CLOSE

Δένδιας: Πιστεύω ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

07.12.2019 11:40
Μήνυμα Δένδια με πολλούς αποδέκτες: Αν απαιτηθεί μπορούμε και μόνοι  - Media

 

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο», επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», συμπληρώνοντας πως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ωστόσο πως ο κίνδυνος ενός τέτοιου επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί «από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά,εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Η κατάσταση με την Τουρκία θα πρέπει να αποκλιμακωθεί, προσθέτοντας ότι η συνέχιση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζει μεταξύ άλλων.

«Συνεπώς, δεν ανησυχούμε. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», τονίζει. 

Αναφορικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση ασκεί λανθασμένη πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα, με αποτέλεσμα να πετύχει την καταδίκη της Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από μεγάλες χώρες.

«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς και της αμετροέπειας στον πολιτικό λόγο των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό. Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης. Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της», λέει. 

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες, όπως το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας Λιβύης και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. «Μπορεί να μην υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος, ωστόσο αποτιμώ θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30