search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:35
MENU CLOSE

Κολομβία: «Ο δρόμος δεν θα σωπάσει» – Νέα ηχηρή διαδήλωση κατά του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε (Video/photos)

09.12.2019 06:32
Koλομβία: Η χώρα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά το θάνατο πολίτη από τέιζερ αστυνομικών (Photos/Videos) - Media

 

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία, φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας και χτυπώντας μαγειρικά σκεύη στην Μπογοτά, σε μια κινητοποίηση στην οποία το χρώμα έδωσαν πολλοί καλλιτέχνες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον των πολιτικών του δεξιού προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε συνεχίζεται.

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δεκάδων καλλιτεχνών και μουσικών σε μια πορεία-αυτοσχέδια συναυλία, που διένυσε περίπου επτά χιλιόμετρα, στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Το εντυπωσιακό πλήθος, αποτελούμενο κυρίως από νέους, διέψευσε πανηγυρικά τις προβλέψεις ότι θα ξεφούσκωνε το κίνημα που αξιώνει εδώ και περίπου δυόμισι εβδομάδες αλλαγή κατεύθυνσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι ανισότητες είναι εξαιρετικά ευρείες.

«Ο δρόμος δεν θα σωπάσει», έγραψε κάποιος με κιμωλία στην άσφαλτο.

«Η κυβέρνηση μοιάζει να αδιαφορεί, δεν θέλει να μας ακούσει, δεν θέλει να κάτσει στο τραπέζι να συζητήσει, θέλει να επιβάλλει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεχάντρα Ομπρεγόν, 27χρονη φοιτήτρια, που εξήγησε πως κατέβηκε να διαδηλώσει για να υπάρξει καλύτερη πρόσβαση στη δημόσια παιδεία.

Δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Ο αντιδημοφιλής Ντούκε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι του 2018, προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές διεξάγοντας έναν «εθνικό διάλογο» από τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016 και να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν οι δολοφονίες ακτιβιστών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγετών κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:33