search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03
MENU CLOSE

Κυπριακή ΑΟΖ: Ισραηλινές πιέσεις για ρύθμιση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

09.12.2019 13:37
Μέτωπο των «πέντε» κατά τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο - Media

 

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη για την αδειοδότηση του ισραηλινού «Yishai», διαμηνύει στην κοινοπραξία Shell – Noble – Delek, ο Γενικός Διευθυντής του Ισραήλ, Udi Adiri.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «Globes», ο Adiri κατέστησε σαφές μέσω επιστολής στους επικεφαλής των εταιρειών ότι το Ισραήλ αντιτάσσεται στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» έως ότου διευθετηθεί η διένεξη για το Yishai.

«Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παραιτήθηκε από τη δεξαμενή φυσικού αερίου Αφροδίτη-Yishai και δεν έχει πρόθεση να το πράξει», έγραψε στους Yossi Abu (Delek), Keith Elliot (Noble) και Chris Breeze (Shell).

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, η επιστολή είχε σταλεί τον προηγούμενο μήνα μετά από παρατήρηση του Beny Steinmetz, κατόχου συμμετοχής στην άδεια Yishai, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα δικαιώματα της άδειας. Υφίσταται δε ο ισχυρισμός ότι το φυσικό αέριο στο Yishai αξίζει όσο 780.000 περίπου ευρώ.

Σημειώνεται ότι Shell και Noble κατέχουν το 35% του «Αφροδίτη» ενώ η Delek το 30%. Οι τρεις εταιρείες υπέγραψαν στις 7 Νοεμβρίου συμφωνία για επένδυση 2.5-3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στα επόμενα 4-6 χρόνια. Η αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιθυμούσα να σας συμβουλέψω για τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πεδίου “Αφροδίτη”-“Yishai” δεν πρέπει να ξεκινήσει πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση του Ισραήλ και της Κύπρου» αναφέρει ο Adiri στην επιστολή του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03