search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02
MENU CLOSE

Τσίπρας: Επείγουσα η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην Δεξιά

09.12.2019 19:57
4978044.jpg

 

Το επείγον της συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την προοδευτική πορεία της χώρας απέναντι στη Δεξιά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης στο Καράβελ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τους λόγους που κάνουν τόσο επείγουσα την ανάγκη προοδευτική συστράτευση τόσο για την υπεράσπιση και υλοποίηση ενός προοδευτικούς προγράμματος όσο και για λόγους αντίστασης απέναντι στη λαίλαπα της Δεξιάς.

Μιλώντας σε ένα καθαρά πασοκικό ακροατήριο ο Αλέξης Τσίπρας εκθείασε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου των αρχών του 1980(έκανε λόγο για την «μεγάλη προοδευτική αλλαγή του ‘81»), ενώ αναφέρθηκε στην κοινή «μήτρα» που συνδέει τους δύο πόλους των προοδευτικών δυνάμεων (το ΠΑΣΟΚ και την «παραδοσιακή Αριστερά» των δύο ΚΚ) έστω και αν στη συνέχεια ακολούθησαν παράλληλες πορείες, δηλαδή την ΕΑΜική εθνική αντίσταση.

Σημείωσε μάλιστα ότι η αμοιβαία καχυποψία των αρχών του 1990 είχε μόνο ωφελημένο την Δεξιά.

Ουσιαστικά, ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό και πιο αυθεντικό εκφραστή των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε είναι ένα κόμμα εν κινήσει που αφουγκράζεται κάθε φορά τις ανάγκες της εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε είπε, να εκφράσει την επιθυμία και την ελπίδα του λαού μας να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς και να ανακτήσει τη κυριαρχία της. Το κατάφερε αυτό, πρόσθεσε, λαμβάνοντας ένα δάνειο εμπιστοσύνης κυρίως από τους προοδευτικούς ανθρώπους που μέχρι τα μνημόνια ήταν κυρίως στη κάλπη του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο.

«Το δάνειο του 2015, όμως σήμερα έχει μετατραπεί πια σε επένδυση εμπιστοσύνης και σε εντολή – προσμονή μετασχηματισμού».

Αιχμές για ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ

Από την άλλη κατηγόρησε:

· Το μεν ΚΚΕ ότι από τη διάσπαση και μετά «ακολούθησε τον μοναχικό του δρόμο, αναπαράγοντας τον εαυτό του έξω και πέρα από τις πραγματικές συνθήκες στη χώρα και στον κόσμο» και ότι αναδιπλώθηκε σε έναν «ιδιότυπο απομονωτισμό, που συνδυασμένος με έναν εκτός πραγματικότητας επαναστατικό βερμπαλισμό, κρατάει στο υποτίθεται ιδεολογικά καθαρό περιθώριο, τις όποιες δυνάμεις επηρεάζει».

· Το δε ΠΑΣΟΚ, ότι στην μετά Ανδρέα εποχή, «πήρε τον δρόμο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και εγκατέλειψε βήμα-βήμα τις ιδεολογικές και αξιακές του καταβολές» φτάνοντας στη «μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ» που το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει.

Μάλιστα αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε ότι η προοδευτική παράταξη «δεν ανήκει σε κανέναν» αντιθέτως «εμείς ανήκουμε σε αυτήν». Ταυτόχρονα άφησε εκ νέου αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά ότι έχει μετατρέψει το σημερινό ΠΑΣΟΚ σε ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας: «δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της».

Εσωκομματικά μηνύματα

Τέλος, απεύθυνε μηνύματα και προς το εσωτερικό του κόμματος κάνοντας λόγο για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα συλλογικό όπου «οι ηγέτες του δε θα επιβάλλονται με τη δύναμη των μηχανισμών, αλλά με την ικανότητά τους να εμπνέουν και να πείθουν».

Έκανε παράλληλα λόγο για ένα «κόμμα πολυσυλλεκτικό, όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοικτά όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών, που δε θα μένουν στάσιμα και δε θα παγιώνουν σχέσεις διανομής θέσεων και αξιωμάτων». Υπό αυτή την έννοια, είπε, «οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών στο νέο κόμμα δε μπορεί να συγκροτούνται στη βάση της πολιτικής καταγωγής, αλλά στη βάση της πολιτικής και προγραμματικής πρότασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02